حساسیت دندان | علت | علائم | درمان
1403-04-17
1403-04-17
حساسیت دندان( حساسیت دندان | علت | علائم | درمان ) یکی از ناراحتیهای شایع دهان و دندان است که در تماس با بعضی مواد و در دماهای خاص با ناراحتی و دندان درد همراه است. دندان درد در این حالت تیز و ناگهانی و البته موقتی است. درد از پایانههای عصبی دندان شروع میشود. خوشبختانه حساسیت دندان به راحتی درمان میشود.
اگر از حساسیت دندان رنج میبرید، حتما با دندانپزشک تماس بگیرید. دندانپزشک پس از معاینه دندانها ناحیههایی را که نیاز به تقویت دارند را مشخص میکند. وی در صورت نیاز مینا و عاج دندان را با فلورایدتراپی ناحیههای حساس تقویت میکند. روکش کردن دندان یا زدن عامل باندینگ به سطح دندان حساس نیز از دیگر درمانهای حساسیت دندان به شمار میرود. چنانچه حساسیت دندان با این درمانها برطرف نشود، عصبکشی در مرحله آخر انجام میشود.
برای دریافت مشاوره و اطلاع از روشهای دندانپزشکی ما در درمان مشکل حساسیت دندانی و نیز ساعات کار کلینیک میتوانید با ما از طریق شمارههای 26710760 – 66520980 تماس حاصل فرمایید یا از طریق تلگرام با متخصصین ما صحبت و سوالات خود را مطرح فرمایید.
شایعترین علامت حساسیت دندان جرقه زدن دردی تیز و ناگهانی است که محرک آن جریان هوا یا خوراکیهای داغ، اسیدی، شیرین یا سرد است. برخی بیماران هنگام مسواک زدن یا کشیدن نخ دندان نیز دچار حساسیت دندان میشوند.
برای مطالعه مقاله معرفی بهترین متخصص ارتودنسی کلیک کنید.
مینا در یک دندان سالم از لایه نرمتر زیری یعنی عاج محافظت میکند. لثهها نیز از ریشهها محافظت میکند. حال اگر مینا ساییده شود یا لثه تحلیل برود، پوشش محافظ عاج از بین میرود. پوسیدگی دندان، شکستگی یا ترکخوردگی دندان، تحلیل رفتن لثه و ساییدگی مینا و ریشه دندان عواملی هستند که عاج را آسیبپذیر میکند. عاج به عصبی متصل است که باعث بروز درد در دندان حساس میشود.
عاج دارای هزاران توبول یا کانال بسیار ریز است که تا پالپ دندان کشیده میشود. زمانی که این توبولها در معرض عوامل معین قرار بگیرند، به گرما، سرما، مواد اسیدی یا چسبناک اجازه میدهند تا به عصبهای داخل دندان برسند و به این ترتیب درد بروز مییابد.
برای مشاهده جدیدترین قیمت و هزینه ارتودنسی لطفا کلیک کنید.
عاملهای متعددی در بروز حساسیت دندانی نقش دارند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پس از پرکردگی: دندان گاهی پس از پر کردن سوراخ ایجاد شده در اثر پوسیدگی حساس میشود. خوشبختانه حساسیت دندانی ناشی از پر کردن دندان به خودی خود ظرف چند هفته بهبود مییابد. اما حساسیت مداوم دندان نشان دهنده لزوم عصبکشی است.
حساسیت دندان هیچگاه به طور کامل از بین نمیرود، فقط شدت علائم کمتر یا بیشتر میشود یا حتی به نظر میآید که علائم تسکین یافته است. اما در واقع مادامی که دلیل حساس شدن دندانها وجود داشته باشد، حساسیت نیز هر از گاه عود خواهد کرد.
درمانهای مختلفی برای رفع حساسیت دندان وجود دارد، که هر یک از دندانپزشکان یکی از آنها را بر دیگری ترجیح میدهد و معمولاً آن را توصیه میکنند. اما ما در کلینیک تخصصی دندانپزشکی سیمادنت معتقدیم که نمیتوان برای تمام بیماران از یک روش استفاده کرد. متخصصان ما ابتدا دلیل حساسیت دندانی را تشخیص میدهند تا بتوانند بهترین روش را برای کاهش درد پیشنهاد دهند. اگر دندانپزشک بدون یافتن دلیل حساسیت دندان و برطرف کردن آن اقدام به درمان کند، حساسیت دیر یا زود عود خواهد کرد.
در ادامه پرکاربردترین روشهای درمان حساسیت دندان را شرح میدهیم.
عاج و مینای دندان حساس با زدن ژل یا وارنیش فلوراید تقویت میشود و درد و ناراحتی ناشی از حساسیت کاهش مییابد.
باندینگ، روکش یا اینلی پوسیدگی یا نقص دندانی دامنزننده به حساسیت را ترمیم میکند.
اگر از بین رفتن پوشش محافظ ریشهها دلیل حساسیت دندان باشد، استفاده از سیلانت یا شیارپوش درمان مناسبی خواهد بود. دندانپزشک ناحیه دردناک را با سیلانت مخصوص میپوشاند و با شیارپوشی سطوح از تماس محرکها با دندان حساس جلوگیری میکند.
چنانچه حساسیت دندان پیآمد دندان قروچه باشد، دندانپزشک از دندانها قالب میگیرد. محافظ دهان یا نایت گارد از روی قالب گرفته شده ساخته میشود. نایت گارد در برابر فشار و آسیب از دندانها محافظت میکند و درد ناشی از حساسیت دندانی را کاهش میدهد.
چنانچه حساسیت دندان علیرغم انجام درمانهای فوق برطرف نشود، به ناچار عصبکشی انجام میشود. دندانپزشک پالپ نرم داخل دندان را درمیآورد تا حساسیت از بین برود.
اگر دندان در اثر تحلیل رفتن لثه و در معرض آسیب بودن ریشه حساس شده باشد، جراحی پیوند لثه با هدف محافظت از ریشه و کاهش حساسیت انجام میشود. دندانپزشک گرافتهای لثه را از بافتهای بخشهای مختلف دهان میگیرد و سپس آنها را به ناحیه حساس پیوند میزند.
رعایت بهداشت دهان و دندان مهمترین نکته در پیشگیری از بروز درد حساسیت دندانی است. سوالات خود درباره بهداشت و سلامت روزانه دهان و دندان و حساسیت دندان را با دندانپزشک معالج خود در میان بگذارید. مراقبت از دندانها و لثهها و جلوگیری از ابتلا به بیماریهای لثه و ساییدگی دندانها احتمال حساسیت دندان را کاهش میدهد. در صورت شدید بودن حساسیت دندان حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.