سلامت دهان و دندان در دوران بارداری برای مادر و جنین
1403-04-02
1403-04-02
فهرست مطالب سلامت دهان و دندان در بارداری
در رابطه با سلامت دهان و دندان در دوران بارداری برای مادر و جنین باید گفت مکه بارداری تغییرات زیادی را در بدن مادر ایجاد میکند که از آن جمله میتوان به تغییر در دهان و دندانها اشاره کرد. تغییر کردن میزان هورمونها دهان را در برابر پلاک و باکتریها یعنی دو عاملی آسیبپذیرتر میکند که باعث حساس شدن لثهها در دوران بارداری میشود. احتمال پوسیدگی دندانها در دوران بارداری بالاتر است و مانند هر عارضه دیگری در دوران بارداری، آنچه بر مادر اثر میگذارد، جنین را نیز درگیر میکند. به همین دلیل است که مادران باید بیش از همیشه به فکر رعایت بهداشت دهان و دندان باشند. پیشگیری از بیماری لثه نیز بسیار مهم است، چون ابتلا به بیماری لثه در دوران بارداری احتمال زایمان زودرس یا مرگ نوزاد را افزایش میدهد. برخی بانوان نیز نگران تاثیر عکسبرداری از صورت و دهان بر جنین هستند. البته در کلینیکهای تخصصی ارتودنسی وسایل حفاظتی مخصوصی وجود دارد که هنگام رادیوگرافی بر روی شکم بانوان قرار داده میشود تا جنین در معرض اشعه قرار نگیرد.
چکآپ منظم دندانپزشکی در دوره بارداری ضروری است. متخصصین ما در کلینیک تخصصی دندانپزشکی سیمادنت آموزشها و اطلاعات لازم جهت پیشگیری و مراقبت از دندانها در دوران بارداری را در اختیار شما قرار میدهند. متخصصین ما با بررسی و تشخیص مشکلات لثه و دندان شما، بر اساس شدت مشکل، مناسبترین سه ماه بارداری را برای رفع و درمان آن مشکل برای شما در نظر میگیرند و به پیشگیری از پیشرفت آن به مشکلات جدیتر جلوگیری میکنند. آنها همچنین شما را با تغییراتی که در دوره بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و تهوع صبحگاهی ممکن است در دندان و لثه شما ایجاد شود، آگاه نموده و نکاتی برای پیشگیری از بروز مشکلات و درمانهایی برای جلوگیری از پیشرفت آنها به شما ارائه میکنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مناسب بودن درمانهای دندانپزشکی برای شما، یا رزرو نوبت میتوانید با شماره 26710760 – 66520980 تماس حاصل فرمایید یا از طریق تلگرام سوالات خود را مطرح فرمایید.
از عوارض بارداری برای دهان و دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
برای مشاهده جدیدترین و بروزترین هزینه ارتودنسی کلیک کنید.
به بانوان باردار توصیه میکنیم که هر زمان در طول این نه ماه به دندانپزشک مراجعه کردند، حتماً باردار بودن خود را به دندانپزشک اطلاع دهید تا هم از درمانهای خاص دوران بارداری برخوردار شوند و هم دندانپزشک احتیاط و مراقبت بیشتری را به کار بگیرد. اگر به دلایل اورژانسی یا ضرورت تشخیص مشکل دندانی نیاز به x-ray دندان باشد، دندانپزشک تمام نکات احتیاطی لازم را برای محافظت از مادر و جنین رعایت میکند. دندانپزشک از پیشبند سربی و گردنبند تیروئیدی برای محافظت از شکم، تیروئید و بقیه قسمتهای بدن استفاده میکند.
کشیدن دندان در دوره بارداری
کشیدن دندان در دوران بارداری باید با احتیاط لازم انجام شود تا نوزاد در شکم مادر کوچکترین آسیبی نبیند. بنابراین دندانپزشکان معمولاً دندان را در دوران بارداری نمیکشند. با این حال اگر عفونت دندان زیاد و غیرقابل ترمیم باشد و احتمال پخش شدن عفونت وجود داشته باشد، دندانپزشک کشیدن دندان را توصیه میکند. دندانپزشک برای کشیدن دندان در هر یک از سه ماهه بارداری برنامه مخصوصی دارد:
عصبکشی دندان در دوره بارداری
دندان عفونی یا با پوسیدگی گسترده نیاز به درمان سریع دارد. عصبکشی (روت کانال) یکی از متداولترین درمانهای این ناراحتی است که در آن پالپ زیر دندان عفونی قبل از پخش شدن عفونت در ناحیه پری اپیکال برداشته میشود. از آنجایی که احتمال دارد وضعیت نامناسب دهان و دندان به جنین آسیب بزند، عصبکشی باید در صورت ضرورت انجام شود. عصبکشی غالباً درمانی ضروری است و به نفع مادر و جنین است. پس از عصبکشی مانند هر درمان دیگری احتمال بروز عوارض وجود دارد، هر چند عصبکشی حداقل خطر را برای مادر و جنین دارد.
درمان ارتودنسی در دوران بارداری
شروع درمان ارتودنسی یا ادامه دادن درمان در دوران بارداری هیچ اشکالی ندارد. مادر باید متخصص ارتودنسی را از باردار بودن خود یا برنامه داشتن برای بارداری مطلع کند. بانوان باردار در بعضی موارد اضافه وزن پیدا میکنند و اندازه صورت یا دهانش تغییر میکند. در این شرایط دندانپزشک قالبگیری جدیدی از دهان و دندانها انجام میدهد، سپس پلاک ارتودنسی نامرئی (اینویزیلاین) را تنظیم و اندازه آن را تغییر میدهد، تا مطمئن شود که وسایل ارتودنسی اثر لازم را میگذارند. به علاوه زمان بین جلسات ارتودنسی کمتر میشود تا سیمهای ارتودنسی فلزی یا وسایل ارتودنسی لینگوال همراه با تغییرات وزن بدن تنظیم شود.
بهترین شیوه مراقبت از دهان و دندان در دوران بارداری همانند دیگر مراحل زندگی است. دندانها را باید دو بار در روز مسواک زد، یک بار نخ کشید و به طور منظم به دندانپزشک مراجعه نمود.