
همه چیز درباره کشیدن دندان به روش جراحی و غیر جراحی (نکات + هزینه ها)

عناوین
اگرچه حفظ دندانهای طبیعی اولویت اصلی ما است، اما گاهی موقعیتهایی پیش میآید که در آن باید دندان کشیده شود. مثلاً زمانی که دندان به شدت عفونت کرده و با عصب کشی یا درمان ریشه قابل احیا شدن نیست، ما مجبوریم دندان را بکشیم. زیرا در غیر این صورت ممکن است عوارض جبرانناپذیری به همراه داشته باشد. آنچه در این صفحه میخوانید اطلاعات کاملی در خصوص چرایی و نحوه کشیدن دندان است. اگر فکر میکنید نیاز به خارج کردن دندان دارید حتماً این مقاله را مطالعه بفرمایید.
ما تا زمانی که مجبور نباشیم، اقدام به خارج کردن دندان از جایگاهش نمیکنیم، مگر اینکه واقعا هیچ راه و روشی برای حفظ دندان برایمان باقی نمانده باشد. به عنوان مثال اگر هیچ روش درمانی برای مشکلات زیر نداشته باشیم، احتمالاً در نهایت دندان را خارج خواهیم کرد:
قبل از اینکه مشکلات ذکر شده منجر به بروز عوارض جبران ناپذیر شوند با دندانپزشکان سیمادنت مشورت کنید.
به طور کلی ما به دو روش دندانها را میکشیم. اینکار یا به روش مرسوم است یا با کمک تکنیکهای جراحی. در ادامه هر دو روش به طور کامل توضیح داده شدهاند.
بیشتر دندانها بدون نیاز به جراحی و به شیوه مرسوم با کمک فورسپس دندانپزشکی از دهان خارج میشوند. زمانی که دندان به طور کامل رشد یافته و بیرون از لثه باشد با این روش دندان بیرون کشیده خواهد شد. به زبان سادهتر، دندانهایی که در حفره دهان قابل مشاهده و در دسترس هستند بدون نیاز به جراحی کشیده میشوند.
برای کشیدن دندان آسیب دیده ابتدا بیحسی موضعی به ناحیه تزریق میشود. سپس برای گرفتن قسمت قابل مشاهده دندان از ابزارهای اِلِوِیتور (elevator) و فورسپس (forceps) استفاده می شود. از الویتور برای شل کردن دندان استفاده میشود در حالی که فورسپس دندان را برای کشیدن نگه داشته و آن را خارج میکند.
دندانپزشک برای خارج کردن دندان، در جهت عقب و جلو به دندان نیرو وارد میکند تا زمانی که اتصال رباط پریودنتال به اندازه کافی کاهش یافته و دندان به راحتی از استخوان آلوئولار (بخشی از استخوان فک که دندان در آن قرار دارد) خارج شود. اگرچه این روش کشیدن چندان پیچیده و درد آور نیست، اما در طول فرآیند ممکن است فشار قابل توجهی احساس کنید.
برای دندانهایی که به طور کامل قابل مشاهده نیستند یا به عبارتی نهفته و نیمه نهفتهاند، نحوه کشیدن دندان متفاوت است. ما در این کیسها، با دندانهای آسیب دیده (و عمدتاً آسیبزا) مواجه هستیم. که یا به طول کامل زیر لثه پنهان هستند و یا مانند دندانهای طبیعی دیگر، از لثه بیرون نیامدهاند.
متاسفانه با روش معمول نمیتوان چنین دندانهایی را خارج کرد و ما مجبوریم که از طریق جراحی اقدام به کشیدن دندان و خارج کردن آن کنیم. در طول فرآیند خارج کردن این دندانها، برشی در بافت لثه زده میشود تا امکان دسترسی به دندان ایجاد شود.
برای خارج کردن دندان خود به روش جراحی تنها به جراحان باتجربه اعتماد کنید
پس از برش بر روی لثه وکنار زدن آن، کشیدن دندان عقل نهفته و یا کشیدن دندان عقل نیمه نهفته به خوبی در معرض دید قرار میگیرد. این دندانها به سختی خارج می شوند و بیشتر اوقات لازم است تا برای کشیدن آنها برشهایی بر رویشان ایجاد شود. پس از برش، دندان را قطعه قطعه کرده، و قطعات را یکی پس از دیگری به آرامی از حفره آلوئولار (استخوان نگهدارنده دندان) خارج میکنند. در نهایت محل جراحی به خوبی بسته میشود.
از آنجایی که این نوع کشیدن، نسبت به روش معمول یک درمان تهاجمیتر است، اغلب تحت بیحسی و سدیشن و یا حتی بیهوشی عمومی انجام می شود. بنابراین شما در طول عمل دردی احساس نخواهید کرد. هرچند که پس از بی اثر شدن بیهوشی یا بیحسی احتمالا به صورت خفیف دردی تجربه می کنید که با مصرف داروهای مسکن التیام خواهد یافت.
این عمل توسط یک جراح دهان و دندان انجام میشود. با این حال، برخی از دندانپزشکان عمومی نیز صلاحیت انجام آن را دارند.
دکتر ساسان ترابیان فارغ التحصیل دندانپزشکی در سال ۱۳۸۱ از دانشگاه علوم پزشکی مشهد هستند. ایشان یکی از باتجربه ترین دندانپزشکان عمومی در کلینیک دندانپزشکی سیمادنت هستند.
دکتر غارتی متخصص و جراح بیماری های لثه در کلینیک تخصصی سیمادنت هستند. ایشان بورد تخصصی پریودنتولوژی خود را در سال ۱۳۹۰ اخذ کردند. آن دسته از بیماران و مراجعان گرامی که برای مشکلات مربوط به لثه، جراحی دهان و دندان و کاشت ایمپلنت به سیمادنت مراجعه می کنند توسط ایشان ویزیت می شوند.
برای اینکه مشخص شود دندان شما برای خارج شدن به چه روشی نیاز دارد، باید حتما توسط یک دندانپزشک یا متخصص دندانپزشکی ویزیت شوید زیرا در نهایت این دندانپزشک است که نوع درمان را مشخص و اجرا میکند.
دندانپزشک برای دیدن وضعیت دندان ابتدا شما را معاینه کرده سپس با کمک اشعه ایکس از فک و موقعیت دندان آسیب دیده شما تصویربرداری میکند. در نهایت با در نظر گرفتن موارد زیر درباره کشیدن دندان با جراحی یا بدون جراحی تصمیم نهایی را خواهد گرفت:
چنانچه پس از معاینه تخصصی شما توسط ارتودنتیست، مشخص شود نیاز به کشیدن دندان دارید، متخصص نوع و تعداد دندانهایی که باید کشیده شوند را مشخص میکند. اگر دندان نیش شما نهفته باشد، با جراحی یا به کمک لیزر، اکسپوز (آشکار سازی) شده و بنا به صلاحدید متخصص ارتودنسی، درگیر نیروهای ارتودنسی شده یا کشیده میشود.
در سایر موقعیتهایی که دندان نهفته نیست، بدون نیاز به جراحی یا لیزر، اقدام به کشیدن دندان به روش معمولی و مرسوم خواهد شد.
آیا من برای ارتودنسی خود نیاز به کشیدن دندان دارم؟
خارج کردن دندان های شیری معمولا به روش مرسوم صورت می گیرد و هیچ دردی در کودکان احساس نخواهد شد. ابتدا بی حسی تزریق خواهد شد و در یک چشم بر هم زدن دندان خارج می شود.
بسته به اینکه کدام دندان ها و به چه روشی کشیده می شوند، قیمت کشیدن دندان متغییر خواهد بود. شما می توایند تعرفه خارج کردن دندان در کلینیک سیمادنت را در جدول زیر مشاهده بفرمایید.
جراحی دهان و دندان کیلینیک سیمادنت | هزینه به ریال |
کشیدن هر دندان قدامی | 5/۰۰۰/۰۰۰ |
کشیدن هر دندان خلفی | 9/۰۰۰/۰۰۰ |
کشیدن دندان عقل | 15/۰۰۰/۰۰۰ |
خارج کردن دندان نیش نهفته | 40/۰۰۰/۰۰۰ |
جراحی عقل نسج نرم | 18/۰۰۰/۰۰۰ |
جراحی عقل نسج سخت | 35/۰۰۰/۰۰۰ |
آلوئوپلاستی هر فک | ۴۰/۰۰۰/۰۰۰ |
اگر دندان در شرایط نرمال باشد برای کشیدن آن کمتر از 10 دقیقه زمان نیاز دارید. ابتدا از دندان عکس گرفته میشود و حدودا 5 دقیقه بعد از اعمال بیحسی، دندان با چند حرکت ساده خارج میشود.
اما مدت زمان جراحی دندان متفاوت است. اگر فقط به کشیدن یک دندان با جراحی نیاز دارید، این فرآیند در 20-40 دقیقه به اتمام میرسد. با این حال، اگر نیاز به برداشتن چندین دندان دارید، میتوانید انتظار داشته باشید که زمان بیشتری را در کلینیک دندانپزشکی بگذرانید.
و به طور کلی هنگام تعیین مدت زمان جراحی دندان، عوامل خاصی باید در نظر گرفته شوند که برخی از این فاکتورها عبارتند از:
پس از کشیدن دندان، دندانپزشک یا جراح دندان گاز استریلی روی محل استخراج قرار می دهد. فشردن این گاز با دندان های مقابل (با فشار ملایم) به کنترل خونریزی کمک میکند. بنابراین برای چند ساعت گاز را در دهان خود نگاه دارید.
به طور کلی گاز باید حداقل به مدت 20 تا 30 دقیقه روی حفره باقی بماند و هنگامی که گاز کاملا آغشته به خون شد، بیمار باید آن را جایگزین کند. خونریزی خفیف ممکن است در روزهای اول و دوم پس از کشیدن رخ دهد. پس از تشکیل لخته خون، این حالت فروکش میکند.
پس از اتمام درمان، اثر بحسی کم کم ناپدید می شود و ممکن است مقداری درد تجربه کنید. توصیه می شود از داروهای مسکن مانند ژلوفن برای تسکین درد استفاده کنید. هر زمان درد احساس می کنید 1 کپسول ژلوفن یا داری مسکن دیگر مصرف کنید.
در اغلب اوقات دندانپزشک به بیماران خود توصیه می کند به جهت پیشگیری از بروز عفونت یا درمان آن، آنتی بیوتیک مصرف کند. معمولا رایج است که آموکسی سیلین را تجویز می کنند که باید هر 6 ساعت یکبار آن را مصرف کرد. مصرف یک ورق از این دارو پس از خارج کردن دندان کافیست.
پس از خارج کردن دندان، لثه دچار تورم خفیف می شود. برای به حداقل رساندن این تورم، در بیست و چهار ساعت اول پس از کشیدن دندان، هر بار به مدت پانزده دقیقه، کمپرس یخ را روی صورت خود قرار دهید.
بعد از کشیدن دندان آب فراوان بنوشید و غذاهای نرم و سالم مصرف کنید. بهتر است در این مدت از مصرف غذاهایی که نیاز به جویدن زیاد دارند خودداری کنید. همچنین مصرف غذاهای خیلی گرم، اسیدی و شیرین را از سر بیرون کنید.
توصیه می شود که با آن طرفی از دهان که دندان در آن کشیده شده غذا نجوید تا کاملا بهبود پیدا کند. در طول فرآیند بهبودی نیز از غذاهای نرم مانند پوره سیب زمینی، سبزیجات نرم، سوپ های مخلوط، ماست، تخم مرغ همزده، موز پوره شده، سس سیب و آووکادو میل کنید.
پس از 12 تا 24 ساعت از عمل، میتوانید به روال بهداشت دهان و دندان خود ادامه دهید و به آرامی دهان خود را با آب نمک گرم بشویید. اما از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن در نزدیکی محل استخراج خودداری کنید.
انجام اقدامات زیر در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول پس از کشیدن دندان ضروری است:
مراجعان زیادی به صورت روزانه برای کشیدن دندان به روش جراحی و غیر جراحی به سیمادنت مراجعه میکنند. زیرا ما در تمام کلینیکهای خود: