ایمپلنت دندان، انواع و مراحل آن | 7 فایده مهم کاشت دندان
1403-06-25
1403-06-25
ایمپلنت دندان یا همان کاشت دندان، بهترین روش برای جایگزینی دندان ازدسترفته است. در مواردی که به دلایلی همانند کشیدن دندان، برخورد ضربه شدید، بالارفتن سن و یا برخی از بیماریها مانند بیماریهای لثه، فرد یک یا چند دندان خود را ازدستداده باشد، ایمپلنت دندان بهترین روش درمان است. با کاشت دندان به روش ایمپلنت فضای خالی دندان با دندانی که بیشترین شباهت را به دندان طبیعی دارد پر شده و علاوهبر ایجاد ظاهر طبیعی، مشکلات تکلم و غذاخوردن نیز برطرف خواهد شد.
کلمه ایمپلنت به طور دقیق به معنای قراردادن (کاشتن) یک جسم مصنوعی یا خارجی در داخل بافتهای بدن انسان است؛ این جسم خارجی به نحوی در داخل بدن قرار داده یا کاشته میشود که پیوند بسیار خوبی با بافتهای زنده انسان پیدا کرده و عملکرد آن عضو را بهبود میبخشد. ایمپلنت در شاخههای مختلف پزشکی از جمله دندانپزشکی بسیار پر کاربرد است. ایمپلنت دندان، نزدیکترین ظاهر و عملکرد را به دندانهای طبیعی انسان دارد.
ایمپلنت دندان همانند دندان طبیعی از ریشه و تاج تشکیل شده است. ریشه مصنوعی ایمپلنت از جنس تیتانیوم و یا آلیاژهای آن بوده که بعد از قرارگرفتن در داخل استخوان فک بهخوبی با بافتهای استخوانی اطراف خود پیوند میخورد. در نهایت نیز روکش یا تاج مصنوعی که در لابراتوار ساخته میشود بر روی آن قرار داده میشود تا دندان کاشته شده مشابه دندان طبیعی شود.
هر ایمپلنت دندانی دارای اجزای مختلفی است. سه بخش که بهعنوان مهمترین اجزای ایمپلنت شناخته میشوند عبارتند از:
برای مطالعه مقاله پر بازدید متخصص ارتودنسی کلیک کنید.
جایگزیننکردن دندان ازدستداده به دلیل عقب رفتن لثه (تحلیل لثه) و ازبینرفتن استخوان اطراف دندان، آسیبدیدگی دندانهای مجاور را در پی خواهد داشت؛ در نتیجه دندانهای دیگر دچار پوسیدگی زودرس میشوند. بهعلاوه صحبتکردن و غذاخوردن دشوار شده، دندانها جابهجا میشوند و بیمار از سردرد و درد فک رنج میبرد. ضمناً پس از ازدستدادن دندان و ریشه آن، استخوان داخل فک نیز تخریب میشود.
میتوان گفت که ایمپلنت دندان به نحوی استخوان را هدفمند میسازد، عملکردی برای آن به وجود میآورد و از این پس استخوان وظیفه نگهداشتن آن را بر عهده دارد. چنانچه مدتزمان زیادی باشد که دندان ازدسترفته است و بخش اعظم استخوان فک از بین رفته باشد، پیوندزدن (گرافت) باید پیش از عمل ایمپلنت بهمنظور افزایش توده استخوان انجام شود.
برای درمان دندان ازدسترفته علاوه بر ایمپلنت دندان، روشهای دیگری از جمله بریج (پل دندانی) و استفاده از دندانمصنوعی ثابت و متحرک وجود دارد. بااینوجود کاشت دندان به روش ایمپلنت، محکمتر و بادوامتر از دندان مصنوعی یا بریج است؛ بهعلاوه ایمپلنت تنها درمان دائمی ازدستدادن دندان محسوب میشود. از سویی دیگر در روش ایمپلنت دندان برخلاف روشهای دیگر نهتنها به دندانهای مجاور آسیبی وارد نمیشود بلکه از سلامت آنها نیز حفاظت میشود.
بااینوجود در صورت از دست دادن چند دندان کنار یکدیگر میتوان از ایمپلنت برای نگهداشتن بریج یا دندانمصنوعی و در نتیجه افزایش پایداری و کاهش تحریک لثه استفاده کرد. ایمپلنت دندان، چه در تلفیق با دندانمصنوعی یا پل به کار برده شود و چه به تنهایی از آن استفاده شود، غذاخوردن را آسانتر، تکلم را گویاتر و لبخند را زیباتر میسازد و در مجموع اعتمادبهنفس را افزایش میدهد.
برای اطلاع از جدیدترین قیمت و هزینه ارتودنسی کلیک کنید.
در ابتدا مانند هر درمان دندانپزشکی دیگری لازم است معاینه توسط متخصص ایمپلنت انجام شود. متخصص ایمپلنت با معاینه و بررسی دقیق وضعیت سلامت دهان و دندان بیمار، محل و تعداد دندان ازدسترفته و شرایط عمومی بیمار امکان انجام ایمپلنت دندان را تأیید میکند.
در مراجعه بعدی بیمار حتماً باید تصاویر و رادیوگرافیهای تعیین شده از جمله تصاویر OPG و CBCT را به متخصص ایمپلنت ارائه دهد تا درمانگر از وضعیت سلامت لثه، استخوان و سایر دندانها اطمینان حاصل کند.
باتوجهبه شرایط موجود، متخصص ایمپلنت تصمیم میگیرد که درمان ایمپلنت بیمار طی چند مرحله انجام شود. در ادامه بهصورت دقیق مراحل ایمپلنت دومرحلهای و یا ایمپلنت یکمرحلهای یا یکروزه شرح داده شده است.
مرحله اول (پایه ایمپلنت): در ابتدا طی یک جراحی، متخصص ایمپلنت در محل بیدندانی، حفرهای ایجاد کرده و در داخل آن فیکسچر یا پایه ایمپلنت قرار میدهد. پس از قراردادن پایه لازم است که استخوان فک با پایه فلزی کاشته شده به خوبی جوش خورده و لثه نیز در این محل بهبود پیدا کند; بنابراین لازم است پروسهای در حدود 3 تا 6 ماه باتوجهبه تشخیص متخصص ایمپلنت طی شود تا بعد از آن به سراغ مرحله بعدی رفت.
مرحله دوم (نصب روکش): بعد از پیوند خوب پایه ایمپلنت، اباتمنت ایمپلنت به پایه متصل شده و پروتز دندانی یا تاج ایمپلنت نصب میشود.
در صورتی که وضعیت استخوان فک و همچنین سلامت دهان و دندان بیمار اجازه بدهد میتوان از طریق ایمپلنت فوری همزمان مرحله اول و دوم را در یک روز انجام داد. در واقع در این روش در همان روزی که پایه ایمپلنت در داخل استخوان فک قرار داده شد، روکش موقت نیز بر روی آن سوار میشود.
بهاینترتیب در همان جلسه اول فضای بیدندانی با دندان کاشته شد پر میشود. جراحي ايمپلنت بلافاصله پس از کشيدن دندان انجام میشود و تاج نیز اندکی پس از آن در جای خود قرار داده میشود. تراکم و حجم استخوان بايد برای چنين عملی در حد قابلقبول و بالا باشد تا نتيجه مناسبی دست يابد. ایمپلنت فوری به دلیل جلوه بهتری که از همان جلسه اول درمان برای فضای دندان ازدسترفته دارد، برای ایمپلنت دندانهای جلویی بسیار مناسب است.
درصورتیکه نیاز به کشیدن دندان باشد، ابتدا باید این مرحله انجام شود. گاهی اوقات نیز به هر دلیلی دندان افتاده یا ازدسترفته است ولی همچنان بخشی از ریشه دندان در محل بیدندانی باقی مانده است؛ در این مواردی نیز لازم است ابتدا اقدام به کشیدن و برداشتن بخشهای باقیمانده دندان کرد.
معمولاً در صورت لزوم کشیدن دندان، باید حدود 8 هفته صبر کرد و سپس اقدام به قرار دادن پایه ایمپلنت (فیکسچر) نمود. با این وجود در صورتی که شرایط فراهم باشد و به تشخیص متخصص ایمپلنت میتوان تحت عنوان ایمپلنت فوری در همان روز ایمپلنت دندان نیز قرار داده شود.
گاهی اوقات شرایط فعلی برای کاشت دندان مناسب نیست و لازم است پیش از شروع فرایند درمان، با انجام اقداماتی پیشنیازهای کاشت دندان فراهم شود.
در فک بالا بافت استخوانی نزدیک به ناحیه سینوسی است و گاهی اوقات با تحلیل و کوچکشدن استخوان فک، سینوسها گسترشیافته و فضای استخوان را کوچک میکنند. در این مواردی لازم است با لیفت یا بالابردن سینوس، فضا و سطح کافی برای استخوان فک را مجدداً فراهم نمود.
درصورتیکه به تشخیص متخصص ایمپلنت بافت استخوان فک برای کاشتدندان مناسب نباشد لازم است قبل از شروع فرایند کاشتدندان، جراحی پیوند استخوان انجام شود. در واقع ممکن است به دلایل مختلفی بافت استخوانی تحلیل رفته و استحکام کافی برای قراردادن پایه ایمپلنت را نداشته باشد؛ از جمله این علل میتوان به جراحت در ناحیه فک، عفونت عمیق لثه و یا تحلیل استخوان بعد از مدتزمان زیادی از کشیدن دندان اشاره کرد.
در پیوند استخوان با تقویت بافت استخوانی، شکل و انحنای استخوان فک مجدداً به حالت قبل برگردانده شده و برای ایمپلنت آماده میشود.
ازآنجاکه کاشت دندان بهعنوان بهترین جایگزین دندان ازدسترفته شناخته میشود، روشهای مختلفی بر پایه ایمپلنت دندان برای جایگزینی دندان ارائه شده است که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
درصورتی که بیمار تنها یکدندان خود را ازدستداده باشد و دندانهای مجاور آن سالم باشند، طبق روش مرسوم ایمپلنت میتوان آن را درمان نمود.
در صورت نداشتن دو یا چند دندان در کنار هم میتوان با دو ایمپلنت بهعنوان پایه و روش بریج (پل دندانی) کل این فضای بیدندانی را با هزینه مناسب اصلاح نمود.
در این روش که با نام اوردنچر شناخته میشود، 4 تا 8 پایه ایمپلنت در فک کار گذاشته میشود و کل پروتز دندان مصنوعی بر روی آن نصب میشود.
قرار است ایمپلنت دندان جایگزین دائمی دندان ازدسترفته باشد; بنابراین کیفیت ساخت اجزای تشکیلدهنده آن حرف اول را میزند. اگر ایمپلنت انتخابشده از کیفیت خوبی برخوردار نباشد ممکن است عوارض جبرانناپذیری به دنبال داشته باشد و یا حداقل به صورت دائمی باقی نماند; بنابراین حتماً برای درمان مشکل بیدندانی باید به سراغ انتخاب ایمپلنتهای باکیفیت و برندهای شناخته شده رفت. درست است که هزینه ایمپلنت برخی از برندها بیشتر است ولی به نسبت کیفیت و دوام طولانیمدتشان این هزینه بیشتر، کاملاً بهصرفه است.
امروزه ایمپلنتهای ساخته شده کشورهایی از جمله سوئیس، آمریکا، آلمان و کره از کیفیت خوبی برخوردار هستند. در این میان، ایمپلنتهای سوئیسی از جمله برندهای اشترومن و نئودنت، بالاترین و بهترین کیفیت را دارا هستند. همچنین ایمپلنتهای کرهای در عین کیفیت مطلوبی که دارند قیمت مقرون بهصرفهتری به نسبت ایمپلنتهای سوئیسی دارند.
انتخاب نوع ایمپلنت، روش کاشت و برند مورد استفاده به عوامل متعددی از جمله وضعیت سلامتی دهان و دندان شما، تعداد دندانهای ازدسترفته و البته بودجه و هزینه مد نظرتان بستگی دارد. بنابراین شما میتوانید طی یک جلسه مشاوره با متخصص ایمپلنت، نوع ایمپلنت مناسب خود را تعیین کنید.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
ایمپلنت دندان یک درمان تخصصی دندانپزشکی است. به همین خاطر برای کاشتن دندان حتماً باید به متخصص ایمپلنت مراجعه کرد. زیرا متخصص ایمپلنت به دلیل تجربه و دانش تخصصی که در زمینه شرایط کاشتدندان، سلامت لثه و مواردی از این دست دارد بهترین متخصص برای ارائه این درمان است. در صورتی که برای کاشتدندان به متخصص ایمپلنت مراجعه نشود ممکن است به دلیل عدم اجرای صحیح پروسه درمان، بیمار با عوارضی از جمله عفونت و شکست جراحی ایمپلنت مواجه شود.
همانطور که قبلتر گفته شد ایمپلنت دندان بهترین راهحل برای درمان دندان ازدسترفته است. ازآنجاکه در کاشت دندان یک جسم خارجی وارد بدن میشود ممکن است محدودیتهایی برای برخی از افراد در استفاده از این روش وجود داشته باشد. در نتیجه باید پیش از اقدام به کاشت دندان حتماً با متخصص ایمپلنت مشورت کرده و بعد از معاینه دقیق و بررسی وضعیت سلامتی بیمار تصمیم به قراردادن ایمپلنت دندان گرفته شود.
در اکثر موارد هر فردی که از سلامت کافی برای انجام عمل معمول کشيدن دندان يا جراحی دهان برخوردار باشد، میتواند از ايمپلنت دندان نيز استفاده کند. بيماران بايد لثههای سالم و استخوان کافی برای نگهداشتن ايمپلنت داشته باشند، بهداشت دهان و دندان را بهخوبی رعايت کنند و به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنند. امکان جايگزينی هر تعداد دندان با ايمپلنت، از يکدندان تا تمام دندانها، وجود دارد.
درصورتی که بیماری با این شرایط جهت انجام کاشت دندان مراجعه کند، لازم است حتماً متخصص ایمپلنت بهدقت شرایط بیمار را بررسی کرده و در نهایت امکان ایمپلنت دندان برای وی را معین کند.
ایمپلنت دندان برای پر کردن دائمی و طبیعی جای دندان ازدسترفته است. ازآنجاکه افراد بیشتر در سنین بالا به دلیل کهولت سن، پوسیدگی شدید و یا ابتلا به برخی از بیماریها، دندان خود را از دست میدهند، معمولاً کاشت دندان در سنین بالای 65 سال انجام میشود.
بااینوجود در سنین جوانی نیز در صورتی که رشد فک به طور کامل انجام شده باشد (معمولاً بالای 20 سالگی) در صورت ازدستدادن دندان میتوان به سراغ ایمپلنت دندان رفت. کاشت دندان زمانی که هنوز رشد استخوان فک کامل نشده باشد اصلاً توصیه نمیشود؛ علت این امر این است که ایمپلنت ریشه فلزی محکم در استخوان فک دارد و در صورت ادامهداشتن رشد فک، دندان کاشته شده نمیتواند مانند دندانهای طبیعی جابهجا شود و سبب بروز مشکلات بعدی میشود.
هر چقدر از مزایای ایمپلنت دندان گفته شود، باز هم کم است. بااینوجود این روش درمانی هم همانند سایر درمانها در کنار مزایایی که دارد ممکن است عوارضی هم به همراه داشته باشد. از جمله عوارضی که میتوان برای ایمپلنت دندان برشمرد عبارتند از:
توصیه میشود بعد از اتمام جراحی ایمپلنت دندان رانندگی نکنید و از کسی بخواهید شما را به خانه برساند. شما در هنگام عمل بهصورت موضعی بیهوش شدهاید، به همین دلیل ممکن است زمانی که اثر بیهوشی در حال ازبینرفتن است، احساس خستگی یا کمی درد داشته باشید.
گذاشتن کمپرس یخ بر روی ناحیه متورم میتواند به کاهش تورم آن کمک کند. دندانپزشک برای شما مسکن تجویز میکند تا در طول دوره نقاهت هیچگونه درد و ناراحتی نداشته باشید.
تا 48 ساعت بعد از کاشت ایمپلنت دندان، از خوردن چایی، قهوه، غذاهای ادویهدار و نوشیدنیهای حاوی الکل خودداری کنید. متخصصین کلینیک تخصصی دندانپزشکی سیمادنت بعد از اتمام جراحی کاشت ایمپلنت، به طور دقیق تمامی اقداماتی که لازم است پس از جراحی انجام شوند را به شما توضیح میدهند، تا مطمئن شوند که شما دوره ریکاوری را به سرعت و به نحو موثر پشت سر خواهید گذاشت.
مدتزمان دوام ايمپلنت، بيش از هر چيز به نحوه مراقبت شما از ایمپلنت بستگی دارد و باید به طور منظم جهت جلسات مراقبت و ترميم، به دندانپزشکی مراجعه کنيد. اگر از ايمپلنت خود به خوبي مراقبت نکنيد، مانند دندان طبيعی، لايهای از جرم بر روی آن پوشيده خواهد شد. در صورت عدم درمان، اين مسئله میتواند منجر به عفونت لثه، خونريزی، درد و ناراحتی عمومی گردد. تمام اين مشکلات در مورد دندان طبيعی شما نيز صدق میکند.
رعايت بهداشت روزانه دهان و دندان، يعني مسواکزدن و کشيدن نخدندان، بهمنظور کنترل زيست لايه (بيوفيلم) باکتریها بسيار مهم است. مراجعه منظم به دندانپزشک و متخصص بهداشت دهان و دندان نيز ضروری است. پس از انجام موفقيتآميز عمل ايمپلنت، متخصصان کلينيک دندانپزشکی سيمادنت، بهترين برنامه مراقبتی لازم براي نگهداری از ايمپلنتها را به شما ارائه میدهند.
ايمپلنت درماني ايمن و پرسابقه است که در مجموع ميزان موفقت آن بالغ بر 98 درصد است و چنانچه بهخوبي از آن مراقبت شود تا پايان عمر دوام خواهد داشت. نحوه مراقبت از ايمپلنت و مراجعه منظم به دندانپزشک بيشترين تأثير را بر ميزان دوام و ماندگاري ايمپلنت دارد.
با پیشرفت در علم دندانپزشکی ایمپلنت، اکنون میتوانید انتظار داشته باشید که اکثر ایمپلنت تا زمان نامحدودی دوام یابند. اگر ايمپلنت خود را بهخوبي نگه داريد و استخواني که ايمپلنت در آن نصب ميشود، قوي و سالم باشد، میتوانید مطمئن باشید که ايمپلنت شما سالهاي زيادي دوام دارد. بااینحال، مانند همه موارد ترمیم دندان، ایمپلنت دندانها ممکن است فرسایش یافته و یا بشکند و نیاز به ترمیم و یا تعویض داشته باشد.
در صورت وجود شرایط مناسب برای انجام ایمپلنت یکروزه میتوان در همان جلسه اولیه درمان بعد از قرار دادن پایه ایمپلنت روکش نیز گذاشته شود. بااینوجود در صورت عدم امکان انجام ایمپلنت فوری به دلایلی از جمله نبود تراکم کافی استخوان و یا وجود عفونت لثه باید بین کاشت پایه ایمپلنت و قراردادن تاج ایمپلنت دو ماه فاصله باشد.
تيمي از دندانپزشکان کلينيک دندانپزشکي سيمادنت، قبل از شروع درمان به شما يک جدول زماني دقيق ارائه خواهند داد. زمان دقیق کل فرایند کاشت دندان به وضعیت دندانها، تعداد ایمپلنت مورد نیاز، فوری یا دومرحلهای بودن جراحی و البته درمانهای پیش نیاز ایمپلنت بستگی دارد. بنابراین این فرایند میتواند از یک جلسه تا چند ماه زمان نیاز داشته باشد.
قراردادن ايمپلنت در دهان غالباً جراحی سخت و دردناکی برای بیمار نیست و معمولاً تحت بيحسي موضعی ساده انجام میشود. بنا به گفته اکثر بيماران، ناراحتی و درد عمل قراردادن ايمپلنت در دهان بسيار اندک است و درد آن از درد کشيدن دندان بسيار کمتر است.
اگر ساکن مناطقی همانند نیاوران، اقدسیه، زعفرانیه، جردن، میرداماد، پاسداران و سایر محلههای این مناطق هستید و قصد مراجعه به یک مرکز تخصصی ایمپلنت دندان در شمال تهران را دارید، میتوانید به مطب زعفرانیه سیمادنت مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، زعفرانیه، خیابان مقدس اردبیلی، نبش خیابان ب، ساختمان پزشکان ب، طبقه اول، واحد 4
تماس:
علاوه بر مناطق شمالی تهران، سیمادنت در غرب تهران نیز شعبهای دیگر دارد و در نتیجه اگر ساکن مناطقی همانند صادقیه، ستارخان، مرزداران، جنت آباد، سعادت آباد یا حتی کرج هستید و قصد مراجعه به یک مرکز تخصصی ایمپلنت دندان در اطراف منزل خود را دارید، میتوانید به مطب ستارخان سیمادنت مراجعه نمایید.
آدرس: تهران، خیابان ستارخان، بین خیابان شادمهر و بهبودی، ساختمان پزشکان ستارخان، طبقه ۵
تماس:
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد