دندانپزشکی با بیهوشی : معرفی انواع روش‌های آرام بخشی در دندانپزشکی

دندانپزشکی با بیهوشی : معرفی انواع روش‌های آرام بخشی در دندانپزشکی

جراحی دهان و فک و صورت    

1402-12-25

دندانپزشکی با بیهوشی
0
(0)

دندانپزشکی با بیهوشی هوشیاری و آگاهی شما را در طول انجام درمان‌های دندانپزشکی کم می‌کند و شما را در جریان جراحی‌های کوچک و بزرگ دندانپزشکی، آسوده نگه می‌­دارد. این گزینه درمانی برای افرادی که دچار اضطراب دندانپزشکی هستند یا به اصطلاح فویبای دندانپزشکی دارند بهترین انتخاب است. همچنین افرادی که تحت درمان‌های طولانی مدت دندانپزشکی قرار می‌گیرند هم ممکن است کاندیدهای انجام درمان دندانپزشکی با بیهوشی یا آرامبخشی باشند. روش‌های زیادی برای آرامبخشی در دندانپزشکی وجود دارند؛ گزینه‌­های انتخابی شامل آرامبخشی با گاز اکسید نیتروژن، آرامبخشی خوراکی به صورت آگاهانه، و آرامبخشی داخل وریدی (IV) است. باید در نظر داشت در صورتی که قصد انجام درمان‌های دندانپزشکی با بیهوشی وجود داشته باشد حضور یک پزشک متخصص بیهوشی در طول درمان برای کنترل و مانیتور علایم حیاتی بیمار الزامی است.


دندانپزشکی با بیهوشی چیست؟ یک پاسخ مختصر و مفید

دندانپزشکی با بیهوشی
آسودگی در طول درمان‌های دندانپزشکی با بیهوشی

بیایید از اینجا شروع کنیم که اصلاً دندانپزشکی تحت بیهوشی چیست و چرا از آن استفاده می‌شود؟

دندانپزشکی با بیهوشی که به اصطلاح پزشکی (dental sedation) نامیده می‌شود، به بیمار کمک می­‌کند تا در جریان درمان‌های دندانپزشکی احساس آرامش، آسودگی و آسایش (راحتی) بیشتری داشته باشد. سطوح متفاوتی از آرامبخشی در درمان‌های دندانپزشکی تعریف می‌شود. آرامبخشی‌های سبک و مختصر تحت عنوان بی‌حسی در دندانپزشکی به شکل گسترده و معمولاً در تمامی درمان‌های دندانپزشکی استفاده می‌شوند. آرامبخشی‌های در سطوح متوسط تحت عنوان خواب عمیق معرفی می‌شوند که در آن یک حالت فراموشی کوتاه مدت برای بیمار ایجاد می‌شود و بیمار بدون از دست دادن هوشیاری، دردی را حس  نمی‌کند و تقریبا در طول درمان دندانپزشکی با بیهوشی در حالت خواب قرار می‌گیرد.

سطح بعدی از آرامبخشی، دندانپزشکی تحت بیهوشی کامل است که بیمار در این حالت با داروهای تزریقی داخل وردیدی بیهوشی عمومی را تجربه می‌کند.


دندانپزشکی با بیهوشی مناسب چه کسانی است؟

داندانپزشکی با بیهوشی به این منظور انجام میشود که افراد متوجه اتفاق های اطراف نشده و بتوانند درمانی خالی از درد را تجربه کنند. این نوع از درمان معمولا به چند دسته افراد بیشتر توصیه میشود که در ادامه شرح میدهیم:

دندانپزشکی بیهوشی در کودکان

دندان پزشکی با بیهوشی کودکان:

دندانپزشکی با بیهوشی کودکان زمانی انجام میشود که کودک بالای یکسال سن دارد و به دلیل تحرک زیاد، عدم داشتن صبر و تحمل و یا ترسیدن نمیتواند تا پایان درمان بر روی صندلی بماند.

دندانپزشکی با بیهوشی : معرفی انواع روش‌های آرام بخشی در دندانپزشکی

دندان پزشکی با بیهوشی افراد معلول و کم توان:

دندانپزشکی با بیهوشی برای معلولین و افراد کم توان نیز انجام میشود چرا که ممکن است این افراد در حین انجام کار استرس بگیرند و یا تکان ناگهانی بخورند که بسیار خطرناک است پس حتما توصیه میشود که درمان دندانپزشکی این افراد با بیهوشی انجام شود.

دندان پزشکی با بیهوشی افراد استرسی

دندان پزشکی با بیهوشی افراد استرسی:

برای اشخاصی که از صرع، آسم و بیماری های عصبی رنج میبرند بهترین گزینه درمان دندانپزشکی، درمان با بیهوشی است. این افراد در طول روند درمان ممکن است دچار حمله بشوند که منجر به مشکلات زیادی و حتی آسیب رسیدن به فرد میشود.

دندانپزشکی با بیهوشی : معرفی انواع روش‌های آرام بخشی در دندانپزشکی

دندان پزشکی با بیهوشی برای جراحی:

جراحی های فک و دهان و یا کشیدن دندان به دلیل داشتن درد زیاد میتواند با بیهوشی انجام شود. اگر فرد دچار بیماری های عصبی و یا استرس باشد میتواند از دندانپزشکی با بیهوشی استفاده نماید.


بی‌حسی دندانپزشکی چیست؟

دندانپزشک برای بی‌حس کردن دندان‌ها و آرام کردن بیمار از داروهای خاصی استفاده می‌کند. گاهی اوقات از اصطلاح بیهوشی و خوابیدن برای درمان‌های دندانپزشکی استفاده می‌شود که البته چندان دقیق نیست؛ چون بیمار معمولاً هوشیار است، مگر آن که درمان تحت بیهوشی عمومی انجام شود و بیمار کاملاً به خواب برود.

دندانپزشکی با بیهوشی مناسب چه کسانی است؟ کاربرد بیهوشی در دندانپزشکی

افراد در هر سنی، از جمله سنین کودکی می­‌توانند از انجام خدمات درمان‌های دندانپزشکی با بیهوشی بهره‌مند شوند. دندانپزشکان اغلب اوقات این شیوه درمان را برای افرادی با شرایط زیر توصیه می‌کنند:

  • افرادی که مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی دندانپزشکی هستند.
  • افرادی که از مراجعه به دندانپزشکی ترس و واهمه دارند.
  • افرادی که واکنش رفلاکس بیش از حد (احساس تهوع  و عق زدن) دارند.
  • افرادی که ترس از آمپول و تزریق دارند.
  • افرادی که دندان‌های به شدت حساسی دارند.
  • افرادی که احساس کلاستروفوبیا (ترس از مکان‌­های بسته) هنگام نشستن روی صندلی دندانپزشکی را دارند.
  • افرادی که نسبت به داروهای به بی­حسی موضعی مقاوم شده‌اند.
  • افرادی که مبتلا به پرفشاری خون، دیابت شدید و… هستند (در صورت صلاحدید دندانپزشک).

بیهوشی در دندانپزشکی کودکان

برخی کودکان به محض ورود به دندانپزشکی و دیدن دندانپزشک مضطرب و هراسان می‌شوند و نمی‌توانند در طول درمان آرام بمانند. در صورتی که ترس و اضطراب کودک مانع از انجام روند درمانی وی شود، دندانپزشک اطفال برای وی روش بیهوشی را توصیه می‌کند که کودک را آرام می‌کند و یا به خواب می‌برد.

با این وجود بهتر است که تا حد امکان والدین و همچنین دندانپزشک کودکان بتوانند با روش‌های مختلف ترس و اضطراب کودک را از انجام اقدامات دندانپزشکی کاهش دهند و تا حد امکان بدون نیاز به بیهوشی ترمیم، کشیدن دندان و یا هر درمان دندانپزشکی انجام شود.

درمان پوسیدگی دندان کودک با بیهوشی به عنوان یک راهکاری درمانی توسط دندانپرشک وقتی انتخاب می‌شود که کودک همکاری‌های لازم را با دندانپزشک خود نداشته باشد.

گاهاً پیش می‌آید که به دلایل زیادی کودک صبر و تحمل درمان‌های دندانپزشکی را نداشته باشد. در اینصورت اضطراب و بیقراری کودک می‌تواند روند درمان او را تحت تاثیر قرار دهد.

در این کیس دکتر اباذریان متخصص دندانپزشکی اطفال سیمادنت درمان پوسیدگی 14 دندان کودک 5 ساله‌ای را تحت درمان مدیریت شده قرار داد.

ترمیم پوسیدگی دندان کودک تحت بیهوشی


بی حسی دندانپزشکی در دوران بارداری

دندانپزشکان توصیه می‌کنند که در سه ماهه نخست بارداری از انجام درمان‌های گسترده غیراورژانسی خودداری شود. مادر پس از گذشت سه ماه از بارداری با دندانپزشک، ماما یا متخصص زنان و زایمان درباره روش‌های بی‌حسی صحبت می‌کند تا بی‌حسی به ایمن‌ترین روش انجام شود. به طور کلی می‌توان گفت در دوران بارداری در صورت لزوم به انجام درمان‌های دندانپزشکی بهترین زمان سه ماهه دوم بارداری است. نکات زیر در موارد استفاده از بی حسی در دوران بارداری باید مورد توجه قرار گیرد:

  • بانوان می‌توانند در دوران بارداری نیز برای درمان‌های ضروری دندانپزشکی مقداری داروی بی‌حسی موضعی دریافت کنند.
  • عوارض جانبی بیهوشی عمومی بر روی مادر و جنین در تمام موارد یکسان نیست، عموماً توصیه می‌شود که بیهوشی عمومی در دوران بارداری انجام نشود.

بهتر است تا حد امکان اقدامات درمانی دندانپزشکی برای مادران پیش از شروع دوره بارداری انجام شده و انجام اقدامت غیر ضروری و یا دندانپزشکی زیبایی به بعد از دوران حاملگی موکول شود.

اگر همچنان نگران مراجعه به کلینیک دندانپزشکی در دوران بارداری هستید و نیاز به مشاوره در زمینه دندانپزشکی با بیهوشی دارید، از طریق فرم زیر با متخصصین دندانپزشکی سیمادنت در ارتباط باشید.

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

مثال: 09120001234
Hidden
Hidden
مراجعه به کدام کلینیک برای شما مناسب تر است :
Hidden
Hidden
آیا شما بیمار جدید هستید :
Hidden
بهترین زمان جهت تعیین وقت مراجعه برای شما چه زمانی از روز است :
Hidden
بهترین زمان جهت تعیین وقت مراجعه برای شما چه زمانی از روز است :
Hidden


انواع روش‌های آرامبخشی حین درمان‌های دندانپزشکی

سطوح متفاوتی از آرامبخشی در درمان‌‌های دندانپزشکی بر اساس نیازهای بیمار تعریف می‌شود. فاکتورهای تعیین کننده‌ای مانند سطح اضطراب بیمار، سن، سابقه پزشکی و سلامتی از عوامل تاثیرگذار بر تنوع آرامبخشی در درمان‌های دندانپزشکی هستند. رایج‌ترین روش‌های آرامبخشی در درمان‌های دندانپزشکی عبارتند از :

  • استنشاق گاز اکسید نیتروژن
  • استفاده از انواع آرامبخش‌های خوراکی
  • استفاده از انواع آرامبخشی‌های تزریق

درمان دندانپزشکی تحت آرامبخشی با استنشاق گاز اکسید نیتروژن

اکسید نیتروژن معمولاً به عنوان گاز خنده شناخته می‌­شود. این گاز از طریق یک ماسک وارد دستگاه تنفسی بیمار می‌شود و اثرات آرام­بخشی آن در مدت سه تا پنج دقیقه نمایان می­‌شود. دندانپزشک میزان و غلظت گاز بیهوشی را که بیمار تنفس می‌کند تنظیم می‌کند. پس از پایان درمان، دندانپزشک به بیمار اکسیژن خالص می‌­دهد تا اکسید نیتروژن را از دستگاه تنفسی او خارج کند. با توجه به اینکه این گاز به سرعت از دستگاه تنفسی خارج می‌شود، بیمار می‌تواند بلافاصله بعد از اتمام درمان هوشیاری خود را به دست آورد.

درمان دندانپزشکی تحت بیهوشی با انواع داروهای خوراکی

با استفاده از انواع داروهای خواب‌آور و آرامش‌بخش، دندانپزشک هوشیاری بیمار را از حدود یک ساعت قبل از شروع درمان‌های دندانپزشکی، کم می‌کند. بیشتر دندانپزشکان از تریازولام (Halcion®) بدین منظور استفاده می­‌کنند، که یک قرص خوراکی از خانواده دیازپام (Valium®) است. دندانپزشک کودکان نیز برای حفظ آرامش کودک در درمان‌های دندانپزشکی اغلب از مواد بیهوشی خوراکی مایع مانند شربت خوراکی میدازولام استفاده می‌کند.

آرام­بخش‌های خوراکی در مدت زمان حدوداً یک ساعت از هوشیاری بیمار کم می‌کنند و حتی ممکن است باعث شوند که بیمار به خواب برود. در این شرایط بیمار سطحی از هوشیاری و آگاهی را داراست که با توجه به آن می‌تواند با دندانپزشک خود ارتباط برقرار کند و به محرک‌هایی که دندانپزشک می‌خواهد پاسخ دهد.

به دلیل اینکه انواع آرام­بخش‌های خوراکی به صورت موقت حافظه و مهارت­‌های حرکتی بیمار را تحت تاثیر قرار می‌­دهند، مدت زمانی مشخص طول می‌کشد تا بیمار هوشیاری کامل خود را به دست آورد. توصیه می‌شود اگر بیمار به عنوان کاندید درمان‌های دندانپزشکی تحت بیهوشی خوراکی قرار گیرد، حتماً فردی را به عنوان همراه داشته باشد.

درمان دندانپزشکی با بیهوشی با استفاده از انواع داروهای تزریقی داخل وریدی

دندانپزشکی با بیهوشی با استفاده از داروهای تزریقی عمیق‌­ترین شکل از آرام­بخشی است که ممکن است در یک مطب دندانپزشکی ارائه شود. دندانپزشک و پزشکان مستقر در مطب دندانپزشکی، داروهای آرام­بخش را مستقیما از طریق یک رشته داخل وریدی (IV) به جریان خون بیمار می‌­رسانند. در طول انجام درمان‌های دندانپزشکی، پزشک متخصص بیهوشی ضربان قلب، سطح فشار خون و اکسیژن بیمار را کنترل می­‌کند و با توجه به آن‌ها می‌­تواند میزان و غلظت داروی بیهوشی را تنظیم کرده و در صورت لزوم از داروهای خنثی کننده‌ی آن نیز استفاده کند. بیشتر افرادی که از خدمات دندانپزشکی با بیهوشی استفاده می‌کنند، به خوابی عمیق می‌­روند و زمانی که بیدار می‌­شوند، تصویری مبهم از درمان‌های خود دارند یا حتی ممکن است هیچ خاطره‌­ای هم از درمان خود نداشته باشند. دندانپزشکی با بیهوشی برای بیمارانی با اضطراب شدید از محیط‌های دندانپزشکی بسیار مناسب است همچنین بیمارانی که لازم است تحت درمان‌های سنگین و طولانی مدت دندانپزشکی قرار بگیرند هم می‌توانند از درمان‌های دندانپزشکی با بیهوشی استفاده کنند.

دندانپزشکی با بیهوشی : معرفی انواع روش‌های آرام بخشی در دندانپزشکی

عوارض جانبی احتمالی بیحسی موضعی دندانپزشکی

بی‌حسی موضعی نیز مانند هر داروی دیگری عوارضی جانبی به دنبال دارد. احتمال بروز این عوارض در تمام بیماران یکسان نیست. عوارض جانبی احتمالی بی‌حسی دندانپزشکی عبارت است از:

  • بیمار بلافاصله پس از تزریق هنگام غذا خوردن، نوشیدن و صحبت کردن با مشکلات موقتی روبرو می‌شود.
  • بیمار احساس سرگیجه می‌کند، با مشکل تاری دید مواجه می‌شود و هماهنگی و کنترل عضلانی را برای مدت کوتاهی از دست می‌دهد.
  • احتمال دارد بیمار دچار سر درد یا حالت تهوع شود یا حتی استفراغ کند.
  • بیمار واکنش آلرژیک نشان می‌دهد و علائمی مانند حساسیت پوستی، گزگز پوست (به ویژه در لب‌ها) و مشکلات تنفسی بروز می‌یابد.
  • هماتوم یا خونریزی در محل تزریق دیده می‌شود.
  • داروی بی‌حس کننده بر روی ناحیه‌هایی از صورت مانند پلک اثر می‌گذارد که از دهان دور هستند.
  • قلب به دلیل تزریق وازوکانسریکتور سریع‌تر از معمول می‌زند.

مشاوره حضوری دندانپزشکی در شمال تهران

در صورتی که ساکن مناطق شمالی تهران همانند نیاوران، اقدسیه، زعفرانیه، جردن، شریعتی، میرداماد، پاسداران و سایر محله‌های این مناطق هستید و قصد مراجعه به یک کلینیک تخصصی دندانپزشکی را دارید و می‌خواهید از بابت انجام خدمات دندانپزشکی بدون احساس درد و ناراحتی آسوده خاطر باشید، می‌توانید به کلینیک تخصصی دندانپزشکی سیمادنت مراجعه کرده و مناسب‌ترین راه را برای درمان مشکلات دندانی خود با بیهوشی را انتخاب کنید.

آدرس: تهران، شریعتی، بین میرداماد و ظفر، خیابان منظرنژاد، ساختمان پزشکان منظرنژاد، طبقه 3، واحد 11

کلینیک شریعتی سیمادنت

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

مثال: 09120001234
Hidden
Hidden
مراجعه به کدام کلینیک برای شما مناسب تر است :
Hidden
Hidden
آیا شما بیمار جدید هستید :
Hidden
بهترین زمان جهت تعیین وقت مراجعه برای شما چه زمانی از روز است :
Hidden
بهترین زمان جهت تعیین وقت مراجعه برای شما چه زمانی از روز است :
Hidden

مشاوره حضوری برای دندانپزشکی در غرب تهران

علاوه بر مناطق شمالی تهران، سیمادنت در غرب تهران نیز شعبه دیگری دارد و در نتیجه اگر ساکن مناطقی همانند صادقیه، ستارخان، مرزداران،جنت آباد، سعادت آباد یا حتی کرج هستید، شما می‌توانید برای دریافت مشاوره حضوری و دریافت بهترین راه کارها و نیز دریافت خدمات دندانپزشکی به شعبه ستارخان کلینیک تخصصی دندانپزشکی سیمادنت مراجعه کنید.

آدرس: تهران، خیابان ستارخان، بین خیابان شادمهر و بهبودی، ساختمان پزشکان ستارخان، طبقه ۵

کلینیک سیمادنت ستارخان

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

مثال: 09120001234
Hidden
Hidden
مراجعه به کدام کلینیک برای شما مناسب تر است :
Hidden
Hidden
آیا شما بیمار جدید هستید :
Hidden
بهترین زمان جهت تعیین وقت مراجعه برای شما چه زمانی از روز است :
Hidden
بهترین زمان جهت تعیین وقت مراجعه برای شما چه زمانی از روز است :
Hidden

به این صفحه امتیاز دهید!

برای امتیاز بر روی ستاره ها کلیک کنید

میانگین امتیاز 0 / 5. امتیاز: 0

اولین نفری باشید که به این پست رای می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیما دنت
مشاوره آنلاین
سیمادنت
تماس با ما
سیمادنت
تماس با ما
سیمادنت
دریافت نوبت