جرمگیری دندان و روت پلنینگ چیست؟ (فیلم مراحل + توضیحات متخصص لثه)

جرمگیری دندان و روت پلنینگ چیست؟ (فیلم مراحل + توضیحات متخصص لثه)

جراحی لثه    

1403-04-28

جرمگیری دندان
0
(0)

جرمگیری و روت پلنینگ دندان (Scaling and Root Planing) یکی از رایجترین درمان‌های دندانپزشکی است که در آن پلاک و جرم دندانی (تارتار) روی سطح دندان‌ها و زیر خط لثه از بین برده می‌شود. این درمان معمولاً به صورت پروفیلاکسی (به منظور پیشگیری از مشکلات بعدی) یا درمان اصلی بیماری‌های لثه (ژنژویت و پریودنتیت) انجام داده می‌شود. آنچه در این صفحه می‌خوانید توضیحات کاملی درباره جرمگیری دندان، نحوه انجام آن و پاسخ به سوالات پیرامون این درمان رایج است.

دریافت مستقیم نوبت جرمگیری دندان از سیمادنت

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

مثال: 09120001234
Hidden
Hidden
مراجعه به کدام کلینیک برای شما مناسب تر است :
Hidden
Hidden
آیا شما بیمار جدید هستید :
Hidden
بهترین زمان جهت تعیین وقت مراجعه برای شما چه زمانی از روز است :
Hidden
بهترین زمان جهت تعیین وقت مراجعه برای شما چه زمانی از روز است :
Hidden

چه افرادی نیاز به جرمگیری دندان دارند؟

همانطور که در مقدمه اشاره شد، افراد می‌توانند به صورت درمان پروفیلاکسی و برای پیشگیری از بروز مشکلات دندان یا لثه، جرمگیری دندان انجام دهند. جرمگیری پروفیلاکسی معمولاً در جلسات ویزیت دوره‌ای انجام می‌شود و صرفاً درمانی به منظور تمیز کردن دندان‌ها است . اما جرمیگری به همراه روت پلنینگ، به طور اختصاصی برای درمان بیماری‌های لثه و پریودنتال (Periodontal Disease) انجام داده می‌شود.  

بیماری پریودنتال چیست؟

بیماری پریودنتال که به آن پریودنتیت (Periodontitis) نیز می‌گویند، یک بیماری التهابی شدید است که لثه‌ها، استخوان‌ها و بافت‌های اطراف را درگیر شکلِ خطرناکی از عفونت می‌کند. پریودنتیت که به عنوان بیماری پیشرفته لثه نیز شناخته می‌شود، با تجمع طولانی مدت پلاک و جرم دندانی در نواحی زیر شروع می‌شود:

  • زیر خط لثه
  • روی لثه و اطراف دندان‌ها
  • سطوح دندانی
  • روی ریشه دندان

اولین خطِ درمان این بیماری، جرمگیری دندان است.

در صورت مشاهده علائم مرتبط با بیماری لثه با یک متخصص لثه مشورت کنید.

برای مطالعه مقاله معرفی بهترین متخصص ارتودنسی و ویژگی‌های آن کلیک کنید.

پریودنتیت چگونه شکل می‌گیرد؟

مقصر اصلی پلاک دندان است

پلاک دندان مجموعه‌ای از باکتری‌ها، مواد معدنی و ذرات ریز مواد غذایی است که همیشه در داخل دهان تشکیل می‌شود و با وجود دردسر ساز بودن، نمی‌توان برای همیشه آن را از بین برد. اما با شستشوی دهان، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، می‌توان مانع از تجمع پلاک دندانی و ایجاد تارتار یا جرم سفت و سخت دندانی شد.

لثه کم کم ملتهب می‌شود

چنانچه دندان‌ها به طور مرتب مسواک زده نشوند، پلاک کم کم تجمع یافته و به مرور زمان سفت و سخت می‌شود، به طوری که دیگر با مسواک زدن برداشته نمی‌شود. در چنین حالتی باکتری‌های موجود در جرم دندانی به زیر خط لثه نفوذ کرده و باعث التهاب لثه یا ژینژویت (Gingivitis) می‌شوند.

خوشبختانه با کمک روش معمولِ جرمگیری دندان، می توان ژنژویت را به خوبی درمان کرد و مانع از گسترش آن شد. اما با عدم درمان التهاب لثه، به مرور زمان با عفونت لثه و پریودنتیت مواجه خواهیم شد.

سرو کله بیماری پریودنتیت پیدا می‌شود

با عدم درمان التهابات، بیماری پریودنتیت ایجاد شده و لثه‌ها تحریک می‌شوند تا جایی که از دندان و ریشه آن فاصله می‌گیرند. در چنین وضعیتی فضای عمیقی به نام پاکت پریودنتال (periodontal pockets) ایجاد می شود که به زودی پر از پلاک، تارتار و باکتری‌های مخرب می‌شود.

پلاک و تارتار در این فضاها حرکت می‌کنند و منجر به بروز علائمی مانند تورم، خونریزی لثه‌ها، بوی بد دهان، آبسه دندان، کیست و یا حتی لق شدن دندان‌ها می‌شوند. یکی از اصلی‌ترین درمان‌های این مشکل، جرمگیری دندان و روت پلنینگ است.

برای مشاهده جدیدترین و بروزترین هزینه ارتودنسی کلیک کنید.

دندان و لثه طی چه مراحلی جرمیگری می‌شوند؟

1. اعمال بی حسی موضعی

جرم گیری دندان و روت پلنینگ نیاز به بی حسی موضعی دارد. بی حسی موضعی رایج ترین نوع آرامبخشی و توقف درد در درمان‌های دندانپزشکی کم تهاجم است. با اعمال این نوع بیحسی، شما در طول درمان دردی حس نخواهید کرد و احتمالاً به کاهش خونریزی لثه نیز کمک می‌شود.

دندانپزشک عمومی یا متخصص لثه داروی بیحسی را به دهان تزریق می‌کند و طولی نخواهد کشید (حدود 5 دقیقه) که ناحیه تحت درمان کاملاً بی حس می‌شود. شما در طول جرمگیری بیدار و هوشیار خواهید بود اما هیچ دردی احساس نخواهید کرد. البته ممکن است در حین و بعد از درمان مقداری حساسیت در محل تزریق  داشته باشید.

2. اسکیلینگ و جرمگیری اولیه دندان

پس از بی حس شدن لثه‌ها، جرم گیری دندان شروع می‌شود.  دندانپزشک عمومی یا پریودنتیست، پلاک‌ها را از موقعیت‌های زیر برمی‌دارد:

  • سطوح دندانی (پشت، بین و جلوی دندان‌ها)
  • زیر خطر لثه
  • پاکت پریودنتال
  • دور تا دور ناحیه زیر تاج دندان

درمان اسکیلینگ یا جرمگیری اولیه چگونه انجام داده می‌شود؟

جرم گیری یا به صورت دستی با ابزای به نام اسکیلر یا با ابزار اولتراسونیک انجام می‌شود. هر دو روش به طور موثر پلاک و جرم سخت شده را به خوبی از بین می‌برند. دندان‌ها و سطوح ریشه در یک حرکت عمودی، دایره‌ای یا افقی خراش داده و تمیز می‌شوند. برای برای تمیز کردن پاکت پریودنتال، اسکیلر را با زاویه بین 45 تا 90 درجه نسبت به دندان قرار می‌دهند و با آن جرم ها را بیرون می‌کشند.

3. انجام روت پلنینگ

در جرمگیری‌های پروفیلاکسی یا پیشگیرانه، درمان محدود به مرحله اول و دوم می‌شود و کاری به روت پلنینگ یا تمیز کردن اطراف ریشه‌های دندان نداریم. اما اگر شخصی بیماری لثه داشته باشد در صورت تمیز نکردن اطراف ریشه‌ها، این بیماری به سمنتوم، دنتین (دومین لایه دندان) یا هر دو آسیب می‌رساند.

در طول روت پلنینگ (بعد از جرمگیری دندان)، دندانپزشک به صورت تخصصی عمق زیر لثه‌ها و اطراف ریشه‌ها را تمیز می‌کند تا پلاک و تارتاری که روی ریشه‌ها قرار دارد را از بین ببرد.

4. شستشوی محل درمان

پس از اتمام درمان، دندانپزشک یا متخصص لثه، دهان و دندان و محل درمان را شستشو می‌دهد تا باکتری‌های باقی مانده در زیر خط لثه و اطراف آن را به طور کامل از بین ببرد. سپس شرایط را برای ترمیم لثه و اتصال مجدد آن به ریشه دندان فراهم می‌کند.

معایب و عوارض جرمگیری دندان چیست؟

به طور کلی تمام پروسه‌های دندانپزشکی ممکن است به صورت جزئی با عوارض احتمالی همراه باشند. (عوارض احتمالی یعنی ممکن است عوارض رخ داده یا ندهند.)

در خصوص روت پلنیگ و زدودن جرم از دندان نیز ممکن است تعدادی عوارض احتمالی وجود داشته باشد. به عنوان مثال موارد زیر برخی از عوارض جرمیگری دندان هستند که ممکن است یک یا چند مورد از آن ها پس از درمان تجربه شوند (یا نشوند):

  • خونریزی لثه
  • تحریک لثه
  • حساسیت موقت دندان‌ها به مواد غذایی سرد یا گرم
  • تورم و التهاب در اطراف ناحیه تحت درمان
  • آلرژی به برخی از مواد مورد استفاده در طول درمان
  • درد خفیف و ضربان دار

عدم درمان بیماری لثه عواقب و عوارضی به مراتب بدتر از موارد بالا دارد، درمان خود را پیش از آنکه دیر شود آغاز کنید.

هزینه جرمگیری دندان چقدر است؟

بسته به اینکه میزان جرم روی سطوح مختلف دندانی چقدر است و تا چه اندازه به زیر خط لثه نفوذ کرده باشد، هزینه جرمگیری دندان متفاوت است. شما می‌توانید برای اطلاع از هزینه دقیق این درمان بخش “تعرفه خدمات پریو” در صفحه هزینه دندانپزشکی مراجعه کنید.

مراقبت‌های پس از جرم گیری دندان چیست؟

چنانچه درمان شما پروفیلاکسی و یا یک جرمیگری دندان ساده بوده، جز اینکه مطابق معمول، روال بهداشت دهان و دندان را پیگیری کنید نیازی به دنبال کردن توصیه‌ها و دستوالعمل خاصی ندارید. اما چنانچه به دنبال بیماری لثه اسکیلینگ و روت پلنینگ انجام داده‌اید، می‌بایست به توصیه‌های زیر عمل کنید:

  • مسواک زدن اصولی و صحیح با مسواک‌های سافت (2 بار در روز و هر بار دو دقیقه)
  • استفاده از فلوراید (خمیر دندان حاوی فلوراید)
  • نخ دندان کشیدن (حداقل یک بار در روز)
  • استفاده از مسواک‌های بین دندانی با موهای نرم
  • شستشو دهان و دندان با دهانشویه آنتی باکتریال
جرمگیری دندان و روت پلنینگ چیست؟ (فیلم مراحل + توضیحات متخصص لثه)

به این نکته هم توجه کنید که مراجعه و ویزیت‌های بعدی، چند هفته پس از درمان برای افرادی که بیماری لثه دارند ضروری است. دندانپزشک یا متخصص لثه در طی این ویزیت‌ها لثه‌های در حال بهبودی شما را معاینه می‌کند و اطمینان حاصل می‌کند که سایز پاکت‌های پریودنتال کاهش یافته است. اگر عمق پاکت پریودنتال بیشتر از 3 میلی‌متر باشد، ممکن است بعد از جرمگیری دندان به روش دیگری (مانند جراحی) برای درمان بیماری لثه نیاز باشد.

هرچند وقت یکبار نیاز به درمان اسکیلینگ و روت پلنینگ داریم؟

اگر روال روزانه بهداشت دهان و دندان را دنبال می‌کنید، نیازی به روت پلنینگ و یا حتی جرمگیری معمولی دندان ندارید. زیرا خیلی کم پیش می‌آید با رعایت بهداشت، بیماری لثه پیش آید. با این حال می‌توانید جرمگیری پیشگیرانه را  یکبار در طول سال در طی جلسات ویزیت دوره‌ای انجام دهید. جرم زدایی پیشگیرانه یا پروفیلاکسی در مدت زمان بسیار اندک و با هزینه به مراتب کمتر از روت پلنینگ انجام داده می‌شود.

اما اگر به بیماری پریودنتال شدید مبتلا هستید، دندانپزشک شما ممکن است حداقل دو بار در سال درمان جرم گیری و روت پلنینگ دندان را برای شما در نظر بگیرد.

پاسخ متخصصان سیمادنت به مهمترین سوالات مراجعان درباره درمان اسکیلینگ دندان

آیا جرم گیری دندان و روت پلنینگ می‌تواند باعث شل شدن دندان‌ها شود؟

برخلاف تصور، انجام این درمان نه تنها باعث شل شدن دندان نمی‌شود بلکه به جلوگیری از شل و لق شدن آن نیز کمک می‌کند. در اصل عامل شل شدن دندان، پلاک و جرم دندانی و تحلیل لثه است و با برداشتن به موقع جرم + درمان تحلیل لثه می‌توان از شل شدن دندان ها پیشگیری کرد.

جرم گیری دندان چقدر طول می‌کشد؟

این درمان در مدت زمان کم و نهایتا یک تا دو ساعت طول می‌کشد. درمان معمولا در یک ویزیت به اتمام می‌رسد و به دوره نقاهتی خاصی نیاز ندارد.

آیا روت پلنینگ و جرمگیری دندان درد دارد؟

خیر معمولا دردی احساس نخواهید کرد. زیرا قبل از شروع درمان یک بی‌حس‌کننده موضعی تزریق خواهد شد که لثه‌های شما را بی حس و اصطلاحاً سِر می‌کند. با این حال احساس کمی درد و ناراحتی جزئی پس از کاهش اثر بی حسی طبیعی است.

آیا انجام جرمگیری دندان و روت پلنینگ واقعا ضروری است؟

برای جلوگیری از پیشرفت بیماری پریودنتال (بیماری پیشرفته لثه)، درمان جرم گیری و روت پلنینیگ ضروری است. در صورت عدم درمان به موقع، این بیماری می تواند باعث از دست رفتن دندان شود.

چه مدت پس از درمان لثه ها به طور کامل بهبود پیدا می کنند؟

پس از زدودن جرم از روی دندان ها و زیر خط لثه، انتظار می رود که ظرف مدت 1 تا نهایتا 2 هفته لثه ها به طور کامل بهبود پیدا کنند.

چرا مراجعان ما، برای انجام اسکلینیگ و روت پلنینگ به سیمادنت اعتماد می کنند؟

مراجعان زیادی به صورت روزانه برای جراحی ریشه دندان به سیمادنت مراجعه می‌کنند. زیرا ما در تمام کلینیک‌های خود:

  • ایمن ترین روش درمان را انجام می‌دهیم
  • از حضور متخصصان دندانپزشکی باتجربه بهره می‌بریم
  • دستیاران دندانپزشکی حرفه‌ای داریم
  • به نسبت هزینه‌ای که دریافت می‌کنیم خدمات با کیفیت ارائه می‌دهیم
  • به مراجعان آموزش می‌دهیم
  • همیشه در دسترس هستیم (تماس، سایت، شبکه‌های اجتماعی)
  • پاسخگوی تمام سوالات مراجعان عزیز هستیم.
  • زیر نظر مدیریت دکتر داوودیان هستیم.

دریافت مستقیم نوبت جرمگیری دندان از سیمادنت

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

مثال: 09120001234
Hidden
Hidden
مراجعه به کدام کلینیک برای شما مناسب تر است :
Hidden
Hidden
آیا شما بیمار جدید هستید :
Hidden
بهترین زمان جهت تعیین وقت مراجعه برای شما چه زمانی از روز است :
Hidden
بهترین زمان جهت تعیین وقت مراجعه برای شما چه زمانی از روز است :
Hidden

به این صفحه امتیاز دهید!

برای امتیاز بر روی ستاره ها کلیک کنید

میانگین امتیاز 0 / 5. امتیاز: 0

اولین نفری باشید که به این پست رای می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیما دنت
مشاوره آنلاین
سیمادنت
تماس با ما
سیمادنت
تماس با ما
سیمادنت
دریافت نوبت