دندان دائمی و شیری |آناتومی دندان | تعداد و شکل دندان
1403-03-22
1403-03-22
فهرست مطالب دندان دائمی و شیری |آناتومی دندان | تعداد و شکل دندان
هر چند دندان بخش کوچکی از آناتومی کل بدن را تشکیل میدهد، اما خود بخشهای متعددی دارد که همه آنها در کنار یکدیگر نقش موثری را در غذا خوردن و صحبت کردن ایفاء میکنند و لبخندی درخشان را به ما هدیه میدهند. ثنایا، نیش، آسیای کوچک و آسیا نام دندانهای اصلی است که هر یک از تاج، خط لثه، ریشه، مینا، عاج و پالپ تشکیل میشود.
متخصصین دندانپزشکی ما در کلینیک دندانپزشکی سیمادنت تاکید بسیاری بر آموزش و پیشگیری دارند و همواره اهمیت تغذیه سالم و رعایت بهداشت دهان و دندان را به بیماران کودک و بزرگسال یادآوری میکنند. آگاهی از مفاهیم اولیه آناتومی دندان به ما کمک میکند تا بهتر متوجه عوامل بروز ناراحتیهای دهان و دندان بشویم، ضرورت رعایت بهداشت را بیشتر درک کنیم و به فرزندان خود آموزش دهیم.
چنانچه در فواصل منظم به دندانپزشک مراجعه کنیم، متخصص میتواند مشکلات احتمالی را در مراحل اولیه تشخیص دهد و درمان کند؛ بنابراین ویزیتهای دورهای و جرم گیری منظم در حفظ سلامت دهان ودندان بسیار مهم است و از ابتلا به ناراحتیهای دهان و دندان جلوگیری میکند. برای اطلاع از روش های درمانی و ساعات کار این کلینیک و همچنینی رزرو نوبت میتوانید از طریق شمارههای 26710760 و ۶۶۵۲۰۹۸۰ با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید یا از طریق تلگرام با متخصصین ما سوالات خود را مطرح فرمایید.
سطح مقطع عرضی دندان در تصویر زیر نشان داده شده است.
دندان دارای دو بخش کالبدشناختی تاج و ریشه است.
تاج به بخش بالایی دندان گفته میشود که در دهان مشخص است و بالای لثه قرار دارد. مینا روی تاج را میپوشاند و از لایه زیری یعنی عاج محافظت میکند.
ریشه دندان از خط لثه پایین میرود و وارد استخوانهای فک بالا یا پایین میشود. این ریشه است که دندان را در دهان نگه میدارد.
گردن یا طوق دندان بخش جدا کننده دندان در خط لثه است که تاج و ریشه در آنجا به هم میرسند.
مینا: تاج هر دندان با مینا پوشیده میشود. مینا سختترین ماده در تمام بدن است که حتی از استخوان نیز محکمتر است. مینا وظیفه حفاظت از عاج را به عهده دارد. مینا تنها بافتی است که هیچ سلول زندهای در آن وجود ندارد و چون زنده نیست، نمیتواند پس از پوسیدگی یا آسیب دیدگی خود را ترمیم کند.
لثه: لثه بافت صورتی رنگ نرمی است که از استخوان (لثوی) فک و ریشههای دندان محافظت میکند و گردن (طوق) هر دندان را میپوشاند.
عاج: عاج بخش اصلی هر دندان را تشکیل میدهد و تقریباً در تمام طول دندان وجود دارد. عاج حساس است و در قسمت تاج با مینا و در قسمت ریشه با سمنتوم محافظت میشود.
اتاق پالپ: اتاق پالپ داخلیترین بخش دندان است که زیر عاج قرار دارد و از تاج تا نوک ریشه کشیده شده است. اتاق پالپ مغز (پالپ) دندان را دربرمیگیرد که از بافت نرم تشکیل شده است.
سمنتوم: سمنتوم لایهی بافتی سختی است که ریشه دندان را میپوشاند.
کانال ریشه/ کانال پالپ: کانال ریشه یا کانال پالپ فضای بازی در داخل ریشه است که ادامه پالپ کشیده شده از اتاق پالپ را دربرمیگیرد. عصبها و رگهای خونی مربوط به بافت بیرونی اطراف از راه کانال ریشه وارد پالپ میشود.
رباط پریودنتال: گروهی از فیبرهای بافتی پیوندی رباط پریودنتال را تشکیل میدهد.
کانال فرعی: کانالهای فرعی، کانالهای کوچکتری هستند که از کانال اصلی ریشه منشعب میشوند و در داخل عاج تا رباط پریودنتال امتداد دارند.
استخوان لثوی: استخوان لثوی استخوان فکی است که در اطراف ریشه قرار دارد و آن را نگه میدارد. این استخوان از حفرههای دندانی تشکیل میشود که ریشههای دندان داخل آن جای دارد.
برای مشاهده جدیدترین قیمت و هزینه ارتودنسی لطفا کلیک کنید.
دندانهای شیری نخستین گروه از دندانهایی هستند که در ابتدای زندگی درمیآیند و پس از چند سال، در بازه سنی 6 تا 12 سالگی با دندان دائمی جایگزین میشوند. شکلگیری دندانهای شیری در رحم مادر شروع میشود، اما جوانه زدن و بیرون زدن آنها از لثه در بازه سنی 6 تا 12 ماهگی اتفاق میافتد. تمام دندانهای شیری تا 3 سالگی درمیآید.
هر کودک صاحب 20 دندان شیری میشود. دندانها معمولاً به صورت موازی درمیآید، برای مثال وقتی دندان آسیای سمت چپ فک بالا درمیآید، دندان آسیای سمت راست بالا نیز باید تقریباً همزمان با سمت چپ دربیاید.
چهار دندان پیشین (ثنایا)، دو دندان نیش و چهار دندان آسیا در هر فک وجود دارد.
با دندانهای ثنایا غذا را تکه تکه میکنیم، با دندانهای نیش غذا را نگه میداریم و پاره میکنیم و با دندانهای آسیا غذا را میساییم و له میکنیم.
محل رویش هر دندان در تصویر زیر نشان داده شده است:
دندان دائمی یا ثانویه در بازه سنی 6 تا 12 سالگی جایگزین دندانهای شیری میشوند. تمام دندان دائمی اکثر کودکان، به جز دندان عقل تا 12 سالگی در میآید. دندانها معمولاً به صورت موازی درمیآیند، برای مثال دو دندان آسیای سمت راست و چپ فک بالا تقریباً همزمان با یکدیگر میرویند.
هر انسان بالغ دارای سی و دو دندان دائمی است. در هر فک چهار دندان ثنایا، دو دندان نیش، چهار دندان آسیای کوچک، چهار دندان آسیای و دو دندان عقل یا آسیای سوم وجود دارد. چنانچه دندانهای عقل کشیده شود، 28 دندان دائمی در دهان باقی میماند.
برای مطالعه مقاله معرفی بهترین متخصص ارتودنسی کلیک کنید.
تعداد ریشههای هر دندان متفاوت است. دندانهای ثنایا، نیش و آسیاب کوچک یک ریشه اما دندان آسیا دو یا سه ریشه دارد.
دندانهای شیری کوچکتر از دندان دائمی هستند، کاسپ آنها نوک تیزتر و رنگ آنها سفیدتر است. مینای دندانهای شیری باریکتر و عاج آنها در برابر ساییدگی آسیب پذیرتر است. دندانهای شیری اتاق پالپ نسبتاً بزرگ و ریشههای کوچک و ظریفی دارد.