با اينکه دندانهاي شيري در مدت زمان مشخصي در دهان کودک هستد و از آن پس جاي خود را به دندانهاي دائمي ميدهند، اما اهميت بسزايي دارند. اين دندانها نيز مانند دندانهاي دائمي مستعد ايجاد پوسيدگي هستند.
پوسيدگي دنداني در نوزادان و نوپايان به عنوان پوسيدگي شيشه شير شناخته ميشود و پوسيدگي زودهنگام دوران کودکي به شمار ميآيد.
کودکان براي آنکه بتوانند غذا بخورند، صحبت کنند و لبخند زيبا و سالم داشته باشند نيازمند دندانهاي قوي و سالم هستند. از سوي ديگر چنانچه دندانهاي شيري سالم باشند و طبق پروسه فيزيولوژيک و در زمان مقرر بيفتند، ميتوان مطمئن بود که دندانهاي دائمي به درستي رويش پيدا کرده و در دهان جاي ميگيرند. بنابراين بسيار مهم است که مراقبتهاي دهان و دندان از سنين نوزادي آغاز شود تا محافظت از دندانهاي دائمي که براي ساليان سال در دهان کودک باقي خواهند ماند، صورت بگيرد.
اين پوسيدگي معمولاً در دندانهاي قدامي (جلويي) فک بالا ايجاد ميشود اما ميتواند بقيه دندانها را نيز درگير کند.
عوامل زيادي وجود دارند که سبب ايجاد پوسيدگي ميشوند. شايعترين عامل ايجاد اين نوع از پوسيدگي اين است که دهان نوزاد به دفعات و براي مدت طولاني در معرض نوشيدنيهاي شيرين قرار بگيرد.
پوسيدگي دنداني زماني ايجاد ميشود که نوزاد در حاليکه شيشه شير (يا نوشيدني قندي) در دهان وي قرار دارد در رختخواب قرار ميگيرد و يا شيشه شير (يا نوشيدني قندي) به عنوان وسيله اي جهت ساکت کردن نوزاد شلوغ استفاده ميشود.
پوسيدگي دنداني يک بيماري به حساب ميآيد که عامل آن ميکروبهاي مولد پوسيدگي دنداني است که از دهان مادر (يا دايه و کسي که مراقبتهاي اوليه نوزاد را انجام ميدهد) به دهان نوزاد منتقل ميشود. اين ميکروبها از طريق بزاق دهان منتقل ميشوند. بنابراين زمانيکه مادر قاشق غذاي کودک را در دهان خود قرار ميدهد، و يا با قرار دادن پستانک نوزاد در دهان خود سعي در تميز کردن آن دارد، ناخواسته سبب انتقال ميکروبهاي پوسيدگيزا به دهان وي ميشود.
اگر کودک نوزاد يا نوپاي شما، دوز مکمل فلورايد (تحت نظر دندانپزشک) را دريافت نکند، در معرض ريسک بالاي پوسيدگي دنداني قرار خواهد گرفت. اما خبر خوب اينکه پوسيدگي دنداني قابل پيشگيري است.
بعد از هر بار غذا دادن به کودک، لثههاي وي را با يک پارچه تميز مرطوب يا گاز استريل مرطوب تميز کنيد.
خميردندان حاوي فلورايد باشد و مقدار آن در حد اسمير يا دانه برنج باشد. اين روند را تا 3 سالگي ادامه دهيد.
وقتي اولين دندان کودک ظاهر ميشود، با دندانپزشک وي صحبت کنيد تا براي کودکتان وقت معاينه در نظر بگيرد. اولين ملاقات با دندانپزشک بايد بصورت چک آپ کلي دهان و دندان وي باشد.
اين نکته را به ذهن بسپاريد که شروع زودهنگام رعايت بهداشت دهان و دندان کليد دستيابي به سلامت دهان و دندان در تمام طول عمر است.