
آموزش حین ارتودنسی| پس از ارتودنسی (تغذیه و بهداشت)

عناوین
فهرست مطالبآموزش مراقبت های حین ارتودنسی| پس از ارتودنسی (تغذیه و بهداشت)
بیماران در حین ارتودنسی باید دقت و حوصله کافی برای مراقبت از وسایل ارتودنسی و دندانها به خرج دهند. تمیز کردن بریس و سیمکشی دندانها دشوار است، حین درمان ارتودنسی نمیتوان بعضی از خوراکیهای مورد علاقه را خورد و دهان حساس و حتی زخم میشود. اما اگر بهترین روشهای مراقبت از ارتودنسی را یاد بگیرید، میتوانید بهداشت دهان و دندان را به خوبی و بدون کلنجار رفتن با بریس و کلافه شدن رعایت کنید. حتی اگر فکر میکنید در زمینه بهداشت دهان و دندان حرفهای هستید، باز هم بهتر است شیوه صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن حین ارتودنسی را با متخصص مرور کنید، چون مراقبت از ارتودنسی پیچیدگیهایی دارد که فقط متخصص میتواند راهنماییتان کند تا مدت زمان درمان با رعایت این توصیهها راحتتر سپری شود.
متخصصین ما در کلینیک تخصصی دندانپزشکی سیمادنت بعد از دریافت درمان ارتودنسی، طریقه صحیح مراقبت از دندان و بریس و بهداشت دهان و دندان را به شما آموزش خواهند داد. درد عادی مربوط به استفاده از وسایل ارتودنسی با مصرف مسکنهای غیرتجویزی آرام میشود. اما در صورت لزوم میتوانید با متخصص ارتودنسی تماس بگیرید تا وقت اورژانسی برایتان در نظر گرفته شود؛ برای مثال اگر در اثر سانحهای دندان خود را از دست دادهاید، به دلیل شکستگی وسایل ارتودنسی نمیتوانید دهان خود را باز کنید یا ببندید یا به راحتی نفس بکشید یا اگر پس از شل شدن براکت یا باند ارتودنسی و کج شدن سیم دچار درد شدهاید یا سیم بلند ارتودنسی داخل گونه را زخم میکند، حتماً به سرعت با متخصصین ما با شمارههای 26710760– 66520980 تماس بگیرید یا از طریق تلگرام سوالات خود را مطرح فرمایید.
پلاک ارتودنسی متحرک را میتوان هنگام مسواک زدن و نخ کشیدن از دهان خارج کرد تا هم تمیز کردن دندانها و هم تمیز کردن پلاک راحتتر شود. پلاک متحرک را باید با مسواک معمولی و خمیردندان و یا ریتینر برایت تمیز کرد.
ارتودنسی ثابت به جلو یا در صورت انتخاب بریس لینگوال به پشت دندانها متصل میشود. این نوع سیم کشی احتمال گیر کردن ذرات غذا در براکتها را افزایش میدهد، بنابراین تمیز کردن آنها اهمیت مضاعفی مییابد.
شکستن سیم مشکل شایعی است. سعی نکنید سیم را خودتان خم کنید یا ببرید، چون ممکن است وضعیت را فقط بدتر کنید. اگر سیم در لثه یا گونه فرو میرود، سر سیم را با وکس (موم) ارتودنسی یا پنبه مرطوب بپوشانید و به سرعت با متخصص ارتودنسی تماس بگیرید. سیم شکسته پیشرفت وضعیت را به تاخیر میاندازد و زمان درمان را طولانیتر میکند.
شل شدن بند یا براکت
بریس شل یا شکسته باید فقط و فقط توسط متخصص ارتودنسی ترمیم شود، اما تکان خوردن جزئی براکت را میتوانید با استفاده از مقداری موم برطرف کنید. برای این کار بند شل شده را با احتیاط بردارید، دقت داشته باشید که باند لق محل مناسبی را برای جمع شدن بزاق و باکتریها ایجاد میکند. اگر سیم در گونهها فرومیرود، از متخصص ارتودنسی بخواهید مشکل را برطرف کند و تا زمان مراجعه به کلینیک تکهای از موم را روی نوک سیم قرار دهید تا اذیتتان نکند.
کوتاهی در تمیز کردن بریس به پوسیدگی دندان، بیماری لثه و دیگر مشکلات جدی دهان و دندان منجر میشود، علاوه بر این که لک شدن دندانها و جمع شدن جرم روی دندانها ظاهری ناخوشایند به آنها میدهد و نفس نیز بدبو میشود. سهل انگاری در تمیز کردن بریس نیز زمان درمان را افزایش میدهد. اگر وضعیت دندانها بسیار وخیم باشد، متخصص ارتودنسی به ناچار درمان را متوقف میکند، بریس را از دهان خارج میکند و منتظر میماند که ابتدا دندانها و لثهها سلامتتر شوند.
رعایت بهداشت دهان و دندان در زمان ارتودنسی بسیار مهم است و روند درمان را تسریع میکند؛ بنابراین توصیههای زیر را جدی بگیرید:
دندانها را باید پس از هر وعده غذایی یا حداقل دو بار در روز، هر بار به مدت دو دقیقه مسواک زد. روش صحیح مسواک زدن حین ارتودنسی به شرح زیر است:
به خاطر داشته باشید که باید مسواک یا خمیردندان را هر سه ماه یکبار عوض کنید تا همچنان اثرگذار باشند.
مهم نیست نخ کشیدن چقدر سخت یا زمانبر است، دندانها را باید هر شب بعد از مسواک زدن نخ بکشید؛ چرا که بریس و سیم کشی دندان گیر غذایی را به شدت افزایش میدهد و مسواک زدن این ذرات را خارج نمیکند.
از آنجایی که نخ کشیدن دور سیمها دشوار است، نخ معمولی برای دوران ارتودنسی مناسب نیست. در مدت ارتودنسی باید از نخ مخصوص ” threader floss” استفاده کرد که به دلیل داشتن سر سفت میتوان با آن بین براکتها را نیز نخ کشید. همچنین میتوان از نخ معمولی و threader floss پلاستیکی مجزا استفاده کرد. طریقه نخ کشیدن حین ارتودنسی به شرح زیر است:
ممکن است لثهها هفته اول خونریزی کند، که کاملاً طبیعی است. لثهها به مرور سفت میشوند و به نخ کشیدن عادت میکنند.
دهانشویه
از هر نوع وسیله ارتودنسی که استفاده میکنید، باید دهان را دو بار در روز با دهانشویه فلوراید شستشو دهید و از مصرف نوشیدنیهای قندی و گازدار خودداری کنید تا فضاهای کوچک سیم کشی تمیز شود و ذرات باقیمانده نیز خارج شود.
خمیردندان
لازم نیست در طول درمان ارتودنسی از خمیردندان مخصوصی استفاده کنید. این که چند بار در روز مسواک میزنید و چقدر برای مسواک زدن دقت میکنید، بسیار بیشتر از نوع خمیردندان مهم است. البته تمیز کردن دندانها حین ارتودنسی دشوارتر است، بنابراین خمیردندانی با قدرت حافظتی بالا انتخاب کنید تا سلامت دهان و دندانها به بهترین وجه حفظ شود.
خوردن خوراکیهای چسبناک و سفت در دوران ارتودنسی ممنوع است . از آنجایی که گوشت خشک یا سفت، پاستیل، یا ذرت بوداده نیز ممکن است بریس را بشکند و همچنین پاک کردن ذرات آنها دشوارتر است و در نهایت باعث پوسیدگی دندانها میشود، خوردن آنها نیز توصیه نمیشود.