محافظ دهانی

محافظ دهانی

محافظ دهانی

عناوین

تصور کنيد که ناگهان يک يا دو دندان جلوي خود را از دست بدهيد. لبخند زدن، صحبت کردن، غذا خوردن و حتي ديگر جنبه­ هاي زندگي شما تحت تأثير اين اتفاق قرار خواهد گرفت.

محافظ دهاني (mouthguard) در هنگام وارد آمدن ضربه شديد به صورت به عنوان ضربه­ گير عمل مي ­کند و سبب کاهش ريسک شکستگي دندان و آسيب به فکين، لب­ ها، زبان­ و ديگر بافت ­هاي نرم صورت مي شود. محافظ دهاني معمولاً دندان­ هاي فک بالا را مي­ پوشاند و نقش مهمي در محافظت از بافت­ هاي نرم مانند زبان، لب­ ها و گونه­ ها ايفا مي­ کند.

محافظ دهانی

 در چه صورتی از محافظ دهان استفاده میکنیم

اگر به صورت حرفه­ اي ورزش مي­ کنيد و يا در فعاليت­ هايي از اين دست شرکت مي­ کنيد، بسيار مهم است که از آسيب به صورت و دندان­ هاي خود جلوگيري کنيد.

اين نکته را به ذهن بسپاريد که محافظ دهاني جزء مهم و لاينفک ادواتي است که در هنگام ورزش به کار مي ­بريد و لازم است از سنين کودکي همواره در هنگام فعاليت­ هاي ورزشي مورد استفاده قرار گيرد.مطالعات نشان داده ­اند که چنانچه ورزشکاران از محافظ دهاني استفاده نکنند احتمال بروز آسيب دنداني و صورتي در آنها 60 برابر بيشتر مي ­شود.بعضي از رشته­ هاي ورزشي مانند بوکس، از نظر ايجاد آسيب دهاني، ريسک بالاتري را سبب مي­ شوند با  اين حال در ورزش­ هايي مثل ژيمناستيک و اسکيت نيز همچنان احتمال آسيب دهاني وجود دارد.

محافظ دهانی

سه نوع محافظ دهاني وجود دارد:

نوع اختصاصي:

اين نوع از محافظ دهاني توسط دندانپزشک و به طور اختصاصي براي هر فرد ساخته مي شود. از آنجا که به طور اختصاصي براي هر فرد ساخته مي­ شوند، بهترين تطابق را دارند و نسبت به ساير انواع محافظ دهاني گران­تر هستند.

Stock يا نوع غير اختصاصي: اين نوع از محافظ­ ها ارزان قيمت بوده و از قبل ساخته شده ­اند و آماده ­ي استفاده مي­ باشند. متأسفانه تطابق ضعيفي با دهان و دندان فرد ايجاد مي­ کنند و به دليل حجيم بودن، تنفس و صحبت کردن را براي استفاده کننده دشوار مي­ سازند.

Boil and Bite:

(به معناي در آب جوش قرار بده و گاز بگير) اين گروه از محافظ­ هاي دهاني در فروشگاه­ هاي لوازم ورزشي و داروخانه ها به فروش مي­رسند و نسبت به نوع stock، تطابق بهتري را حاصل مي کنند. (سردبير علمي سيمادنت: اين گروه  از محافظ ­هاي دهاني از دو لايه تشکيل شده ­اند. لايه يا بخش بيروني از پلاستيک محکم تشکيل شده و بخش داخلي حالت اسفنجي داشته و داراي شکل پذيري است. نحوه استفاده آن به اين صورت است که قبل از استفاده در آب جوش قرار داده مي­ شود تا لايه داخلي آن نرم شود. سپس در دهان قرار مي ­گيرد و فرد به کمک انگشتانش به شکل گرفتن و تطابق لايه داخلي با دندان­ هايش کمک مي­ کند. در اين حالت همچنان که لايه داخلي سرد مي­ شود، تطابق نسبتاً خوبي ( نسبت به نوع Stock ) با دهان و دندان فرد استفاده کننده برقرار مي­ کند.

بهترين محافظ دهاني، نوع اختصاصي است که توسط دندانپزشک و به طور اختصاصي براي دهان شما ساخته مي  شود. با اين وجود اگر قادر نيستيد هزينه محافظ دهاني اختصاصي را بپردازيد، همچنان لازم است که از دندان­ ها و بافت نرم دهان خود محافظت کنيد. در اين صورت مي­ توانيد محافظ­ هاي دهاني Stock و يا Boil and Bite را از داروخانه­ ها و فروشگاه­ هاي لوازم ورزشي خريداري کنيد و استفاده کنيد.

محافظ دهانی

نکات مهم جهت مراقبت از محافظ دنداني

  • قبل از استفاده و پس از استفاده، محافظ دهاني را کاملاً شستشو دهيد. حتي مي ­توانيد با خمير دندان و مسواک آن را کاملاً تميز کنيد.
  • گهگاه، محافظ دهاني را در آب سرد و صابون تميز کنيد و سپس آن را آبکشي نماييد.
  • محافظ دهاني را در يک محفظه محکم که داراي منافذي مي­ باشد، قرار دهيد.
  • هرگز محافظ دهاني را در معرض نور خورشيد و يا در آب داغ قرار ندهيد.
  • محافظ دهاني را از نظر بروز نقص يا فرسودگي چک کنيد تا اگر به تعمير نياز داشت متوجه شويد.

اگر روي دندان­ هاي فک پائين شما، براکت­ هاي ارتودنسي و يا ديگر اپلاينس ( دستگاه­ هاي ) ثابت دندان پزشکي قرار دارد، لازم است که از آنها محافظت شود. در اين موارد دندانپزشک براي فک پايين شما نيز محافظ دهاني اختصاصي خواهد ساخت.در شرايطي که از براکت ­هاي ارتودنسي استفاده مي­ کنيد و يا بريج ثابت در دهان شما قرار دارد، محافظ دهاني با تطابق بالا بسيارحائز اهمیت است تا بتواند علاوه بر دندان­ ها از اين اپلاينس نيز محافظت نمايد. ضربه شديد به صورت، به براکت­ ها و ساير اپلاينس هاي ارتودنسي آسيب وارد مي­ کند.

از سوي ديگر محافظ دهاني حايلي بين براکت ­ها با لب­ ها و گونه­ هاي شما فراهم مي­ آورد که در صورت وارد آمدن ضربه، از جراحت بافت­ هاي نرم توسط براکت­ ها جلوگيري مي ­کند.با دندانپزشک و ارتودنتيست خود مشورت کنيد تا بهترين و مناسب­ترين محافظ دهاني براي شما انتخاب شود.محافظ­ هاي دهاني معمولاً تنها دندان­ هاي فک بالا را مي­ پوشاند اما در شرايطي که فک پايين شما نيز براکت ­هاي ارتودنسي داشته باشد، دندانپزشک و متخصص ارتودنسی به شما توصيه خواهند نمود که براي فک پايين نيز از محافظ دهاني استفاده کنيد.اگر ريتينر (مانند ريتينر ارتودنسي) و يا اپلاينس (دستگاه) متحرک ديگري در دهانتان داشتيد، قبل از شروع ورزش  هايي که احتمال برخورد در آن­ ها زياد است، اين اپلاينس ها را از دهان خارج سازيد.محافظ دهانی

بنر

نظرات :  

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیما دنت
مشاوره آنلاین
سیمادنت
تماس با ما
سیمادنت
تماس با ما
سیمادنت
دریافت نوبت