
سرطان و سلامت دندانها

سلامت دهان و دندان همیشه دارای اهمیت می باشد اما در زمانی که یک فرد جهت درمان سرطان مورد مداوا قرار می گیرد، رعایت بهداشت دهان و دندان اهمیت ویژه ای پیدا می کند.مطابق نتایج مطالعات پژوهشکده دندانی و کرانیوفاسیال ایالات متحده آمریکا در 1/3 افراد مبتلا به سرطان مشکلاتی ظاهر می شود که دهان و دندان را متاثر می سازد.شیمی درمانی و پرتو درمانی سبب بروز شرایطی در دهان می شوند که غذا خوردن را تحت تاثیر قرار می دهد. علاوه بر این درمانهای رایج سرطان، از دیگر جهات نیز دهان و دندان را متأثر می سازد. به طور مثال، شیمی درمانی در بعضی از موارد سبب دردناک شدن دهان و گلو می شود.
از سوی دیگر، چون شیمی درمانی، سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند میکروب هایی که به طور طبیعی در دهان شما وجود دارند سبب بروز عفونت زخم های دهانی می شوند. عفونی شدن نواحی آزرده دهان، بهبود و التیام آنها را دشوار می سازد. بنابراین لازم است تمام توان خود را به کار بگیرید تا از بروز این حالت جلوگیری کنید.
هدف از درمان سرطان، تخریب یا از بین بردن سلول های سرطانی است. با این حال برخی از درمان های سرطان اغلب می توانند به سلول های دیگر بدن آسیب برسانند و عوارض جانبی ایجاد کنند. درمان های سرطان بر اغلب نقاط بدن از جمله دهان و دندان، اثر مخرب دارد. بنابراین دانستن مراقبت از دهان و دندان در بیماران سرطانی ضروری و مهم است.
یکی از مهمترین انواع سرطان هایی که ممکن است به دلیل عدم رعایت بهداشت و دندان ایجاد شود، سرطان دهان است. هنگامی که برخی سلول های موجود در دهان، از فعالیت طبیعی خود بازمیمانند، بدون از بین رفتن، شروع به رشد و تکثیر غیرطبیعی می کنند، سرطان دهان ایجاد می شود. این سلول های غیرطبیعی به دیگر سلول های سالم، حمله کرده و موجب آسیب رساندن به بافت اطراف آن ها می شوند.
دهان، درون و بیرون لب های انسان را دربرگرفته است؛ از درون گونه ها گرفته تا دندان ها و لثه ها، بخشی از زبان که اصلی ترین بخش آن است، قسمت انتهایی دهان و سقف دهان. سرطان دهان، عموما سه بخش اصلی را تحت تاثیر قرار می دهد: لب ها، درون دهان و زبان.البته این نوع سرطان، گاهی به گلو نیز آسیب می رساند؛ ناحیه ای در بخش پشت دهان که آن را حنجره می نامند. این نوع از سرطان را با عنوان سرطان گلو می شناسند. سرطان گلو عموما ناحیه پشت زبان، پشت سقف دهان، لوزه و بخش بالایی گلو را تحت تاثیر قرار می دهد.علائم سرطان دهان، شباهت زیادی به علائم سایر بیماری های دهان و دندان دارد؛ اما ازجمله مهمترین آن ها می توان به سوزشی اشاره کرد که متوقف نمی شود و یا غده ای در دهان که از بین نمی رود. درد مزمن دهان، دندان و فک، افتادن دندان، لکه های سفید یا قرمز در دهان یا گلو، مشکل در بلع یا جویدن، ایجاد غده در گردن یا بوی بسیار بد دهان نیز از دیگر علائم این بیماری به شمار می رود.
تحقیقات نشان می دهد که یکی از بزرگترین دلایل بروز سرطان دهان، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است؛ البته باید گفت که در میان افراد مستعد مبتلا به این بیماری، افرادی که احتمال ابتلایشان بسیار بیشتر بود، همان افرادی بودند که علاوه بر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، تنباکو را نیز به صورت جویدنی نیز مصرف می کردند. از طرفی نتیجه تحقیقات نشان می دهد که رعایت بهداشت دهان و دندان، مسواک زدن به موقع، استفاده از نخ دندان، مراجعه منظم به دندانپزشک و نیفتادن دندان ها از جمله عواملی است که خطر ابتلا به بیماری سرطان دهان را تا حد زیادی کاهش می دهد.