
تشخیص سرطان با تست بزاق

با یک تست سریع و دقیق و در عین حال ساده میتوان بیومارکرهای سرطان ریه را در بزاق دهان تشخیص داد. این تست به زودی در بیماران مورد کارآزمایی بالینی قرار خواهد گرفت.
این خبر نقطه عطف در تحقیقات ده ساله پروفسور دیوید وانگ، پژوهشگر سرطان دهان و ابزارهای تشخیصی بزاق، میباشد. وی استاد دانشکده دندان پزشکی UCLA می باشد.
پروفسور وانگ و همکارانش بر روی روشی به نام « نمونه برداری مایع » کار می کنند. در این روش گردش DNA ( مولکول حاوی اطلاعات ژنتیکی ) تومور در مایعات بدن مثل خون و بزاق تشخیص داده می شود.
نمونه برداری مایع به عنوان یک روش غیر تهاجمی تشخیص سریع سرطانها و ردیابی آسانتر پیشرفت درمان است.
پروفسور دانگ در یک نشست خبری در نشست سالیانه 2016 انجمن پیشرفتهای آمریکا در واشنگتن به تشریح سازوکار این روش تشخیصی پرداخت.
دستگاه مذکور از تکنیک (Electric Field Induced Release & Measurement) EFIRM استفاده می کند و قادر است بیومارکرهای سلول سرطان ریه (NSCLC) را در بزاق شناسایی کند.
دستگاه EFIRM محتویات اگزوسوم ها (کیسه های کوچک حاوی مولکول که توسط سلول آزاد می شود ) را آنالیز میکند. این دستگاه اگزوسومها را وادار به آزادسازی محتویاتشان می کند و بیومولکولهای آزاد شده را از نظر زیست شناختی بررسی می کند.
این روش جدید در مقایسه با تکنولوژی تعیین توالی فعلی دقت بالایی دارد.
در مطالعه سال 2013 که توسط پروفسور وانگ و همکارانش منتشر شد، آنها با استفاده از EFIRM نشان دادند که علاوه بر خون، بزاق نیز حاوی اگزوسومهای تومور است.
به گفته پروفسور وانگ این روش در مقایسه با تکنولوژی تعیین توالی فعلی دقت بالایی برخوردار است. قرار است امسال کارآزمایی بالینی (trial) این روش جدید در چین انجام پذیرد. این مطالعه حاصل همکاری و تعامل UCLA و بیمارستان دانشگاهی سی شوان در غرب چین است.
پروفسور وانگ می گوید تست بزاق تنها ده دقیقه به طول می انجامد و به راحتی در مطب پزشک قابل انجام است.
پروفسور وانگ، این روش جدید را به عنوان یکی از ابزارهای تشخیصی سرطان در نظر می گیرد. به عنوان مثال اگر رادیوگرافی ریه، نودول ها مشکوکی را نشان دهد، پزشک می تواند با تست بزاق به سرعت بفهمد که احتمال سرطان وجود دارد یا نه. این تست موتاسیوهای پزشکی در پروتئین خاصی به نام گیرنده فاکتور رشد اپی درمال (EGFR) را شناسایی می کند. این پروتئین به رشد و تقسیم سلولها کمک می کند. اما بعضی از سلولهای سرطان ریه (NSCLC) حاوی مقدار زیادیEGFR هستند که سبب می شود سریعتر رشد کنند. با تشخیص NSCLC پزشک میتواند سریعاً داروهای مهارکننده EGER را تجویز کند.
پروفسور وانگ و همکارانش تحقیقات خود را در این زمینه ادامه می دهند تا بدانند آیا میتوان از تست بزاق برای شناسایی موتاسیونهای مرتبط با سرطانهای اوروفارنکس، دهان و خلف گلو استفاده کرد یا نه.