بسیاری از افراد چنان هراس بیدلیلی از دندانپزشکی دارند، که ترجیح میدهند درد عذابآور را تحمل کنند اما پا به دندانپزشکی نگذارند. اگر شما نیز جزء آن گروهی هستید که از دندانپزشکی رفتن فرار میکنید، میتوانید به کمک روشهای آرامبخشی و بیحسی بر اضطراب خود غلبه کنید. آرامبخشی و آمپول بیحسی برای تمامی درمانهای دندانپزشکی از سادهترین عملها مانند جرمگیری تا تهاجمیترین درمانهای جراحی کاربرد دارد. چگونگی بکارگیری و نوع بیحسی مورد استفاده به شدت ترس بیمار، سن (کودکان و سالمندان)، وضعیت و شرایط بیمار (بارداری، بیماری قلبی و ….) بستگی دارد.
متخصصین ما در کلینیک تخصصی دندانپزشکی سیمادنت وضعیت سلامت دهان و دندانها را به دقت معاینه میکنند و با توجه به نتایج معاینه درمانهایی مانند جرمگیری دندان، فیشور سیلانت دندان ، درمانهای ترمیمی ( پر کردن دندان، روکش دندان و … )، کشیدن دندان و عملهای جراحی جزئی و ساده، قرار دادن فضانگهدار، سفید کردن دندان (برای بزرگسالان)، ارتودنسی پیشگیری و درمانهای اورژانسی لازم پس از آسیبدیدگی و عفونت دندان را انجام میدهند. کلیه این خدمات درمانی با استفاده از آرامبخش استنشاقی (نیتروز اکساید یا گاز خنده)، آرامبخش و آمپول بیحسی متوسط و بیهوشی عمومی انجام میشود. جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما یا رزرو نوبت میتوانید با شمارههای 26710760– 66520980 تماس حاصل فرمایید یا از طریق تلگرام سوالات خود را مطرح فرمایید.
دندانپزشک برای بیحس کردن دندانها و آرام کردن بیمار از داروهای خاصی استفاده میکند. گاهی اوقات از اصطلاح بیهوشی و خوابیدن برای درمانهای دندانپزشکی استفاده میشود که البته چندان دقیق نیست؛ چون بیمار معمولاً هوشیار است، مگر آن که درمان تحت بیهوشی عمومی انجام شود و بیمار به خواب برود.
بیحسی دندانپزشکی و آرامبخشی مناسبترین اقدام برای بیمارانی است که به دلیل ترس و اضطراب از رفتن به دندانپزشکی خودداری میکنند. آمپول بیحسی و همچنین داروی آرامبخش برای بیمارانی به کار برده میشود که:
برخی کودکان به محض ورود به دندانپزشکی و دیدن دندانپزشک مضطرب و هراسان میشوند و نمیتوانند در طول درمان آرام بمانند. دندانپزشک برای این کودکان روشی به نام آرامبخش بدون بیهوشی را توصیه میکند که کودک را آرام میکند و یا به خواب میبرد. آرامبخشی بدون بیهوشی به روشهای زیر اعمال میشود:
دندانپزشکان توصیه میکنند که در سه ماهه نخست بارداری از انجام درمانهای گسترده غیراورژانسی خودداری شود. مادر پس از گذشت سه ماه از بارداری با دندانپزشک، ماما یا متخصص زنان و زایمان درباره روشهای بیحسی صحبت میکند تا بیحسی به ایمنترین روش انجام شود. نکات زیر در موارد استفاده از بی حسی در دوران بارداری باید مورد توجه قرار گیرد:
مسلماً آمپول بیحسی حاوی دارویی است که محل درمان را بیحس میکند. این دارو همراه با مایعی تزریق میشود که اثر بیحسی را بیشتر میکند. این مایع غالباً شامل مواد زیر میشود:
داروی بیحسی موضعی یا اپینفرین در اکثر درمانهای دندانپزشکی به کار برده میشود. این دارو تزریق میشود تا موقتاً اجازه ندهد که فیبرهای عصبی دندان تکانهها را منتقل کنند و به این ترتیب ناحیه درمان بیحس شود. دو نوع آمپول بیحسی دندانپزشکی وجود دارد:
بیمار گاز نیتروز اکساید یا گاز خنده استنشاق میکند. بیمار ترکیبی از این گاز و گاز اکسیژن را از راه ماسک قرار گرفته روی بینی تنفس میکند و آرام میشود.
اثر آرامبخش خوراکی برحسب مقدار دریافتی از خفیف تا متوسط متغیر است:
بیمار داروی آرامبخش را از راه سرم دریافت میکند. اثرگذاری دارو در صورت تزریق درون وریدی سریعتر میشود. در این روش دندانپزشک میتواند دائماً میزان داروی آرامبخشی را کنترل کند.
بیمار داروهایی دریافت میکند که او را تقریباً یا کاملاً بیهوش میکند و به این ترتیب در طول درمان به خواب میرود.
بیحسی موضعی نیز مانند هر داروی دیگری عوارضی جانبی به دنبال دارد. احتمال بروز این عوارض در تمام بیماران یکسان نیست. عوارض جانبی احتمالی بیحسی دندانپزشکی عبارت است از: