
امکان دارد بتوان با مواد بیوسرامیک، بیماری لثه را درمان نمود.

بیماری پریودونتیت به حالت پیشرفته بیماری لثه گفته می شود که غیر واگیر دار است و سبب آسیب به بافت نرم و سخت پیرامون دندانها می شود. طبق برآوردها، بیماری لثه 20-15% افراد بزرگسال 44-35 ساله را درگیر می سازد.
بیماری زمانی آغاز میشود که باکتری پورفیروموناس ژنژیوالیس، سبب عفونت بافت پیرامون دندان شود که این امر سبب افزایش التهاب لثه میشود. اگر درمان نشود، بیماری پیشرفت میکند و استخوان اطراف دندان، توسط باکتری از بین میرود.
بیماری لثه درمان نشده نه تنها به از دست رفتن دندانها انجامد که سبب افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و ایجاد سکته نیز میشود.
درمان شامل پاکسازی کامل و در عمق مناسب مانند جرمگیری و تصحیح سطح ریشه است تا پلاک میکروبی برداشته شود تا باکتری مولد بیماری لثه که در پلاک میکروبی پناه گرفته نیز از محیط دور شود. در فاز بعدی درمان، تجویز آنتیبیوتیک و جراحی صورت میگیرد.
با این وجود، آگاهی از این امر که باکتری پورفیروموناس ژنژیوالیس در اثر تماس با سطح سیلیکون نیترید نابود میشود، موجب شد تا پژوهشگران این فرض را در نظر بگیرند که شاید بتوان به کمک این ماده، درمان جدیدی برای بیماری لثه پیدا کرد.
یک تیم تحقیقاتی چند منظوره کامل متشکل از دانشمندان ژاپنی و آمریکایی نتایج یافتههای خود را در مورد خواص ضد میکروبی سیلیکون نیترید در ژورنال Langmuir منتشر کردند.
سیلیکون نیترید سبب تخریب اسیدهای نوکلئیک سلول میکروبی میشود.
تیم تحقیقاتی با بهکارگیری تکنیکهای مختلف مانند میکروسکوپی PH، اسپکتروسکوپی فلئورسنس و اسپکتروسکوپی میکروپروب Raman، بر هم کنشهای بین پورفیروموناس ژنژیوالیس و سطوح مختلف سیلیکون نیترید را در سطح موکلولی مشاهده کردند.
یکی از مهمترین اثراتی که محققین به آن پی بردند این بود که تنها پس از 6 روز که باکتری مذکور در معرض سیلیکون نیترید قرار میگیرد، واکنشهای شیمیایی ماده سرامیکی سبب تخریب اسیدهای نوکلئیک موجود در سلولهای میکروبی میشود. این امر به نوبه خود سبب میشود توانایی میکروبها برای تولید پروتئینها و چربیها ضروری به نحو چشمگیری کاهش یابد.
با کاربرد یک تکنیک میکروسکوپی خاص مشخص شد که در سلولهای میکروبی، Peroxynitrite تشکیل میشود. پروکسی نیتریت ترکیب ناپایداری است که به DNA، پروتئینها و دیگر مولکولهای مهم سلولی آسیب میرساند.
پژوهشگران دریافتند که با تغییر شیمیایی سطح سیلیکون نیترید – مثلاً با اچ کردن شیمیایی یا اکسیداسیون حرارتی – آنها میتوانند تشکیل پروکسی نیتریت را تحتتأثیر قرار دهند و از راههای گوناگون بر متابولیسم باکتریها اثر بگذارند.
پژوهشگران اینگونه نتیجهگیری کردند با آنکه لازم است مطالعات دیگری در این زمینه صورت بگیرد اما یافتههای آنان نشان میدهد سیلیکون نیترید روش جدید و نویدبخشی را برای درمان بیماری لثه عرضه میدارد.
Amedica یک کمپانی تولیدکننده سرامیکهای بیومدیکال سیلیکون نیترید است. طبق ادعای این کمپانی، ماده ذکر شده به علت خواص ضد میکروبی و سازگاری زیستی، ماده مناسبی جهت ایمپلنتهای مفصلی و نخاعی است.